Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pretrpjeli neuspjehe u šest saveznih država

Koalicija Angele Merkel poražena na regionalnim izborima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Koalicija desnog centra njemačke kancelarke Angele Merkel pretrpjela je uvjerljiv poraz na regionalnom izboru u najsiromašnijoj njemačkoj saveznoj državi, Mecklenburg-Vorpommern.

Izlazne ankete televizije ARD pokazale su da su kancelarkini demokršćani (CDU) pali na 24 posto glasova s 28,8 posto koliko su u toj državi dobili na izborima 2006. Njeni saveznici Slobodni demokrati (FDP) osvojili su tek tri posto glasova i nisu prešli prag za regionalni parlament. FDP je 2006. osvojio 9,6 posto glasova.

CDU i FDP pretrpjeli su neuspjehe u šest saveznih država ove godine a CDU je od socijaldemokrata (SPD) izgubio nadzor u dvije države u kojima je dugo vladao.

SPD, koji je u državi Mecklenburg-Vorpommern s CDU-om bio na vlasti od 2006., osvojio je 37 posto glasova dok je prije pet godina dobio 30,2 posto glasova. SPD bi tamo mogao nastaviti vladati s CDU-om ili ući u savez s Lijevom strankom, koja je dobila 17 posto glasova, ili Zelenima, koji su s 8,5 posto glasova po prvi puta dobili zastupnika u parlamentu.

Čini se da je zastupnike dobio i krajnje desni NPD koji je s 5,5 posto glasova tijesno prošao izborni prag od pet posto. Na izborima 2006. NPD je osvojio 7,3 posto glasova. (Hina)

Pročitajte i ovo Annegret Kramp-Karrenbauer (Foto: AFP) Pozvala na raspravu o migraciji Nova šefica njemačkog CDU-a ima drugačije planove za migrante od Merkel: ''Kriminalci ne mogu ostati'' Annegret Kramp-Karrenbauer (Foto: AFP) Tijesna pobjeda na stranačkom kongresu Era Angele Merkel je završila, a ovo je njezina politička nasljednica i nova šefica CDU-a

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene