Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trpe velike štete

POČEO JE SLOM? Ovo su ključne etape poraza IS-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Skupina Islamska država (IS) pretrpjela je od siječnja 2015. znatne poraze u Iraku i Siriji gdje je upravo izgubila nadzor nad antičkim gradom Palmirom.

Iako je IS u defenzivi, napadi u Bruxellesu pokazali su da su njegove mreže u inozemstvu i dalje sposobne izvesti velike operacije, po stručnjacima i dužnosnicima.

Pročitajte i ovo Nuspojave ibuprofena Opasne nuspojave UZNEMIRUJUĆE Uzela lijek koji Hrvati obožavaju i proživjela pakao: "Ovakvi slučajevi su rijetki, ali.." Ilustracija eskalacija rata Širi se sukob: Amerikanci uzvratili projektilima zbog napada na njihovu vojnu bazu

"Što će više IS gubiti teren u Siriji, više će se okretati inozemstvu. 'Kalifat' će postati izvozni koncept, sve manje realnost" na terenu na Bliskom istoku, rekao je nedavno francuski dužnosnik za borbu protiv terorista.

Prvi poraz IS-a u Kobaneu u Siriji

- 26. siječnja 2015.: IS su iz Kobanea, na granici s Turskom, protjerale Postrojbe za zaštitu kurdskog naroda (YPG), nakon više od četiri mjeseca žestokih sukoba vođenih uz podršku udara međunarodne koalicije protiv džihadista predvođene SAD-om.

IS je pokrenuo ofenzivu u rujnu 2014. na okolicu Kobanea, središta jednog od tri "kantona" u području gdje su Kurdi uveli neku vrstu autonomije nakon početka sirijske krize 2011.

Polovicom lipnja 2015. YPG, uz potporu sirijskih pobunjenika, zauzimaju Tal Abijad, u rukama IS-a više od godinu dana. Grad je bio je jedan od glavnih punktova pripadnika IS-a za prijevoz oružja i boraca, iako ih je Turska zatvorila.

Ponovno osvojen irački grad Tikrit

- 31. ožujka 2015.: Iračke vladine snage najavljuju zauzimanje Tikrita, uporišta nekadašnjeg predsjednika Sadama Huseina, 160 kilometara sjeverno od Bagdada, poslije njihove najveće operacije protiv džihadista, nakon ofenzive IS-a u lipnju.

Bitka za Tikrit, olakšana činjenicom da je veliki dio od 200.000 stanovnika napustio grad, mobilizirala je tisuće vojnika, policajaca i milicije. Teheran i Washington također su se umiješali u ponovno osvajanje tog većinom sunitskog središta pokrajine Salahedin, u rukama IS-a od 11. lipnja.

Irački Kurdi ponovno zauzeli Sindžar

- 13. studenoga 2015.: Iračke kurdske snage uz podršku zračnih udara koalicije ponovno zauzimaju El Sindžar, prekidajući stratešku komunikacijsku rutu koju koriste džihadisti između Iraka i susjedne Sirije. IS se domogao Sindžara u kolovozu 2014.

Ponovno osvajanje Ramadija

- 8. prosinca 2015.: iračke snage uz podršku koalicije ponovno zauzimaju ključnu četvrt sunitskog grada Ramadija, potom ulaze petnaest dana kasnije u središte grada. Krajem prosinca, posljednji borci IS-a napuštaju strateški vladin kompleks Ramadija.

Sunitski grad 100 kilometara zapadno od Bagdada, Ramadi je središte velike pokrajine Al-Anbar, granične sa Sirijom. Zauzeo ju je 17. svibnja 2015. IS nakon velike ofenzive i kaotičnog povlačenja iračkih snaga.

Dvostruka ofenziva u Palmiri i Mosulu

- 24. ožujka: sirijska vojska uz podršku na tlu libanonskog Hezbolaha i ruskih specijalnih snaga te ruskog zrakoplovstva ulazi u antički grad Palmiru, 205 kilometara istočno od Damaska, koji je IS zauzeo 21. svibnja 2015.

S druge strane granice iračka vojska uz podršku milicije i zrakoplovstva međunarodne koalicije kreće u ofenzivu za zauzimanje Mosula, drugog grada u zemlji.

Sirijska vojska 27. ožujka zauzima čitav grad Palmiru nakon nekoliko bitaka. Džihadisti se povlače prema uporištima Raki i Deir Ezoru, sjevernije.

Skupini prijeti ofenziva iračkih snaga radi zauzimanja grada Mosula, de facto središta IS-a u Iraku.

Sirijska vojska i Asad tvrde da je počeo slom IS-a

Zapovjedništvo sirijske vojske objavilo je u nedjelju kako je u potpunosti preuzelo kontrolu nad gradom Palmirom, ostvarivši pobjedu za koju tvrdi da predstavlja početak kraja terorističke Islamske države.

U priopćenju objavljenom na sirijskoj televiziji, vojska navodi da ponovno preuzimanje Palmire iz ruku Islamske države pokazuje kako su sirijske vladine snage i njihovi saveznici jedine snage u zemlji sposobne poraziti terorizam u Siriji.

U priopćenju vojska navodi da će, zajedno sa svojim saveznicima i uz pomoć sirijskih i ruskih zračnih snaga, nastaviti svoju kampanju protiv Islamske države, Fronta al Nusra i "ostalih terorističkih skupina". Sirijska vlada ranije je sve oružane frakcije koje se bore protiv sirijskog predsjednika Bašara al Asada označila kao "terorističke skupine".

Vojska je također izrazila odlučnost da nastavi borbu protiv Islamske države i izbaci njene pripadnike iz sirijskih uporišta u Raki i Deir Ezoru, nakon što je ponovno osvojila Palmiru.

Sirijski predsjednik Bašar al Asad pozdravio je osvajanje Palmire kao "važan podvig" preuzimanja grada iz ruku Islamske države, objavila je sirijska agencija Sana.

Govoreći francuskim parlamentarcima koji se nalaze u posjetu Damasku, Asad je kazao kako "oslobađanje povijesnog grada Palmire predstavlja važan podvig" te da je to "novi dokaz učinkovitosti strategije sirijske vojske i njezinih saveznika u ratu protiv terorizma, u usporedbi s manjkavostima koje ima koalicija predvođena SAD-om" u borbi protiv Islamske države. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene