Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Brojne ljudske žrtve

MILITANTI IS-A PONOVNO ZAUZELI KOBANE 'Prouzročit će ogromnu štetu. Vojna intervencija je neizbježna'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Prestanimo mjesečariti i počnimo ih doživljavati kao ozbiljnu prijetnju', poručio je bivši zapovjednik oružanih snaga Velike Britanije Lord Richards od Herstmonceuxa.

Militanti takozvane Islamske države ponovno su ušli u sirijski grad Kobane gdje su se sukobili s kurdskim snagama, javlja BBC.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon Kobanea Islamska država u Siriji u problemima, ali daleko od kolapsa Slika nije dostupna Novinar u IS-u 'To je najbrutalniji i najopasniji neprijatelj kojeg sam vidio. Mislim da ih nitko ne može zaustaviti'

Sirijska organizacija za zaštitu ljudskih prava poručila je kako se borbe u središtu gradu na sirijsko-turskoj granici odnijele i ljudske žrtve. Kurdske snage protjerale su militante Islamske države ranije ove godine uz pomoć američkih zračnih snaga.

ISLAMSKA DRŽAVA IMA SVOJU VALUTU Zlatni novac s kartom svijeta

Džihadistička skupina u borbi s Kurdima pretrpjela je niz poraza koji su rezultirali povlačenjem iz grada u siječnju, nakon četveromjesečnih borbi.

Bivši zapovjednik oružanih snaga Velike Britanije, Lord Richards od Herstmonceuxa pozvao je nadležne da započnu s pripremama za borbu protiv muslimanskog ekstremizma. Njihovu prijetnju nazvao je ozbiljnom poput one prije izbivanja Drugog svjetskog rata, piše Daily Mail.

'Prestanimo mjesečariti i počnimo ih doživljavati kao ozbiljnu prijetnju. Džihadisti Islamske države prouzročit će ogromnu štetu u nadolazećim godinama, a jedini način da ih se zaustavi u njihovom naumu je pomno isplanirana vojna intervencija', kazao je Lord Richards.

Podsjetimo, nakon što je u svibnju preuzela kontrolu nad Palmirom u središnjoj Siriji, Islamska država uništila je 2000 godina staro nalazište hramova koje se nalazi pod zaštitom UNESCO-a.

Islamska država napala istovremeno sirijsku vojsku i Kurde

Borci Islamske države prešli su u ofenzivu nakon nekoliko dana poraza od Kurda u blizini glavnoga grada svoga "kalifata" i izveli u noći na četvrtak istovremene napade na položaje sirijske vojske i kurdskih snaga u različitim dijelovima Sirije.

U zadnje su vrijeme trpjeli poraze od kurdskih snaga kojima pomažu američki zračni udari, a pripadnici Islamske države sada žele preuzeti inicijativu i napadaju kurdske gradove Kobani koji je na sjeveru, na granici s Turskom te Hasaku na sjeveroistoku zemlje.

U drugoj ofenzivi u srijedu je pobunjenički savez na jugu napao grad Deru.

Zadnja dva tjedna kurdski su borci prodrli duboko u teritorij IS-a i stigli na pedeset kilometara od Rake, islamističkoga de facto glavnoga grada. Washington je pohvalio taj kurdski uspjeh.

Sjedinjene Države i njihovi europski i arapski saveznici od lani bombardiraju Islamsku državu, poznatu i kao ISIL i ISIS, organizaciju koja je proglasila kalifat i želi vladati svim muslimanima Sirije i Iraka.

Operacija pod američkim vodstvom u svibnju je bila u ozbiljnim problemima jer je IS zauzeo gradove i u Siriji i u Iraku.

Najnoviji kurdski napredak u Siriji ponovno džihadiste stavlja u podređen položaj, ali oni su usvojili novu taktiku i čim negdje dožive poraz, počnu napredovati drugdje. (Hina/Agencija VLM/ M.G.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene