Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Oko tisuću prosvjednika okupljenih u Biškeku htjelo je prodrijeti u zgradu vlade i parlamenta, no jake policijske snage su ih ubrzo rastjerale 'topovskim udarima'.


Kirgistanska policija rastjerala je u srijedu prosvjednike u Biškeku koji su tražili nacionalizaciju glavnog rudnika zlata u toj srednjoazijskoj zemlji, koji je u 100-postotnom stranom vlasništvu.

Vezani članci Prosvjed u Mjanmaru 01 Kaos u Mjanmaru: Na ulicama oklopna vozila, vojska pucala na prosvjednike Prosvjed poduzetnika u Zagrebu - 1 Udruga Glas poduzetnika kažnjena s 20.000 kuna zbog prosvjeda: ''Naravno da Markotić neće dobiti nikakvu kaznu!"

>> Oko 10.000 Kirgistanaca traži ostavku vlade

Gotovo tisuću osoba, okupljenih na poziv šefa nacionalističke oporbe Kamčibeka Tačijeva, okupilo se u glavnom gradu zahtijevajući nacionalizaciju rudnika Kumtor koji eksploatira kanadska Centerra, jedna od najbogatijih tvrtki u toj bivšoj sovjetskoj republici zahvaćenoj siromaštvom.

Vlasti su rasporedile gotovo 2.000 policajaca. Upotrijebili su tzv. 'topovske udare' i rastjerali prosvjed kad je pedesetak osoba pokušalo prodrijeti u zgradu u kojoj se nalaze parlament i vlada.

Prosvjednici tvrde da su rudnik prepustili strancima nekadašnji predsjednici Askar Akajev i Kurmanbek Bakijev, oba svrgnuta u narodnim ustancima.

Rudnik Kumtor nalazi se 350 km jugoistočno od Biškeka i 60 km sjeverno od granice s Kinom. Centerra tvrdi da je to najveći rudnik zlata iz kojeg neka zapadna tvrtka vadi rudu u Srednjoj Aziji. Godine 2011. u Kumtoru je proizvedeno 583,156 unci zlata. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook