Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ostavku vlade i transparentne lokalne izbore tražilo je u četvrtak 10.000 prosvjednika u gradu Och na jugu Kirgistana, bivše sovjetske republike u središnjoj Aziji, objavila je televizija.


‘Tražimo ostavku sadašnje vlade i formiranje nove profesionalne vlade’, rekao je Adahan Madumarov, čelnik oporbene stranke Jedinstveni Kazahstan. Pozvao je vlasti da kazne osobe odgovorne za krvavu revoluciju iz travnja 2010., kojom je svrgnut bivši predsjednik Kurmanbek Bakijev, ali uz 470 žrtava na jugu zemlje.

Madumarov traži da lokalni izbori zakazani za nedjelju, 4. ožujka, u Ochu ‘budu transparentni’. U protivnom će oporba izaći na ulice, upozorio je.

Vezani članci Andrej Plenković, Martina Dalić, Goran Marić i Lovro Kuščević (Foto: Pixsell) Je li Lovro Kuščević nova Martina Dalić? Upute za podnošenje ostavke pronašli smo na - zanimljivom mjestu Milorad Pupovac (Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL) Pupovac nakon koalicijskog sastanka: ''Nadam se da uopće neće biti rasprave o opozivu Kuščevića''

>> Atambajev ne želi američku bazu u Kirgistanu

Nova kirgistanska vlada prisegnula je krajem prosinca, a predsjednik države Almazbek Atambajev, izabran je u listopadu za predsjednika i njegovo preuzimanje dužnosti donijelo je prvi mirni prijenos vlasti u toj zemlji od 1991.

Kirgistan je jedna od najsiromašnijih država nastalih raspadom bivšeg SSSR-a i u njemu su dosadašnje smjene prolazile u sukobima. (Hina)