Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Britanac zaposlen u rudniku zlata u Kirgistanu uhićen je i prijeti mu pet godina zatvora jer je tradicionalno kirgisko jelo nazvao "konjskim penisom".


Michael Mcfeat, zaposlen u kanadskoj tvrtki Centerra Gold, koja je vlasnica rudnika Kumtor, uhićen je u nedjelju rano ujutro pod optužbom za poticanje na rasnu mržnju.

Vezani članci Douglas C. osumnjičen za ubojstvo na Zrću doveden na sud (Foto: Pixell) DORH objavio šokantne detalje zločina na Zrću: "U jutarnjim satima u Novalji ispred noćnog kluba..." turisti na plaži (Foto: Dusko Marusic/PIXSELL) Turist zgrožen godišnjim odmorom u Hrvatskoj: Naša maloljetna djeca po ladicama su pronalazila pornofilmove

Može biti osuđen na između 3 i 5 godina zatvora jer je na društvenoj mreži Facebook u četvrtak postavio fotografiju svojih kirgiskih kolega za stolom i objasnio da prigodom proslava Nove godine neki Kirgistanci čekaju u redu kako bi dobili "specijalnu poslasticu, konjski penis", rekao je glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova, prenosi AFP.

Radi se o kobasici od konjskog mesa "šušuk". Jela na bazi konskog mesa su na cijeni u Kirgistanu i Kazahstanu, gdje su nakon pada SSSR-a ponovo na cijeni nomadske tradicije.

Više od 120 djelatnika rudnika Kumtor, koji predstavlja 10 posto gospodarske proizvodnje Kirgistana, potpisalo je peticiju kojoj se traži uhićenje tog Britanca, navodi ministarstvo u priopćenju.

Britanac se prije uhićenja porukom ispričao Kirgistancima.

Veleposlanstvo Velike Britanije priopćilo je da je u kontaktu s lokalnim vlastima i Centerrom i spremno je ponuditi Mcfeatu potrebu konzularnu pomoć.

Poslije poruke na Fejsbuku, zaposleni u rudniku su stupili u štrajk, ali su se poslije nekoliko sati vratili na posao.

Makfit je umeđuvremenu izbrisao poruku i izvinio se svima. (Hina)

 

I would like to take the opportunity to sincerely appologise for the comment I made on here about the kygyz people and...

Posted by Michael Mcfeat on Saturday, January 2, 2016