Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Balkanski vojni stručnjaci ispričali su za AP kako postoji velika mogućnost da su Kinezi svoju tehnologiju nevidljivog zrakoplova razvili kopirajući F-117 srušen u Srbiji 1999. tijekom bombardiranja Srbije od strane NATO-a.


To je bilo prvi put da je srušen jedan od lovaca nevidljivih na radaru. Pentagon je vjerovao da je ovaj zrakoplov srušen kombinacijom pametne taktike i čiste sreće ruskim projektilom SA-3. Dijelovi olupine su bili razasuti na velikoj površini te su građani skupljali komade za suvenir. Tijekom bombardiranja NATO je pogodio i kinesku ambasadu u Beogradu, naknadno rekavši da se radi o pogrešci.

Admiral Davor Domazet Lošo rekao je za AP kako su obavještajni podaci govorili kako kineski agenti obilaze područje gdje je srušen F-117 i kupuju dijelove zrakoplova od seljaka.

Vezani članci Zlatni retriver, ilustracija (Foto: Getty Images) - 1 Pijani lovac (68) kod Krapine iz čista mira upucao susjedova psa, policija protiv njega podnijela više prijava Slika nije dostupna Kina najavila 'nevidljivi zrakoplov', SAD suzdržan

'Vjerujemo kako su Kinezi iskoristili te materijale kako bi spoznali tajne stealth tehnologije i sami ih proizveli', rekao je Domazet-Lošo.

'Argument Domazeta se ne može odbaciti'

Alexander Huang s tajvanskog Tamkang sveučilišta kaže da je pretpostavka admirala Domazeta vrlo logična. 'Nema jačeg mogućeg porijekla stealth tehnologije kineskog lovca J-20. Argument Domazeta je legitiman i ne može se odbaciti', rekao je Huang.

Srbijanski vojni dužnosnik potvrdio je da su dijelovi olupine bili izuzeti kolekcionarima te da su završili 'u rukama stranih vojnih atašea'.

Dijelovi srušenog F-117 poput lijevog krila sa oznakom US Air Force, dio kokpita, katalputirajuće sjedalo, pilotova kaciga i radio su izloženi u beogradskom muzeju zrakoplovstva. Direktor muzeja Zoran Miličević je kazao da ne zna što je s ostalim dijelovima te je rekao da su muzej posjetile mnoge delegacije, mešu njima američka, ruska i kineska.

'Milošević je rutinski dijelio zarobljenu tehnologiju s Rusima i Kinezima'

Vojni stručnjak Zoran Kusovac kaže da je Slobodan Milošević rutinski dijelio zarobljenu zapadnu opremu sa svojim kineskim i ruskim saveznicima, te da je srušeni F-117 bio na vrhu liste ruskih i kineskih želja.

Kina je nedavno predstavila svoj prvi nevidljivi lovac J-20 koji se doživljava kao velika prijetnja američkoj strateškoj superiornosti. Prvi radarima nevidljivi kineski lovac izveo je probni let prije nešto više od desetak dana. Zračno krštenje nevidljivog zrakoplova J-20 zbilo se u vrijeme posjeta američkog ministara obrane Roberta Gatesa, koji je u Peking stigao kako bi pokušao popraviti vojne veze dviju velesila. J-20 još osam do devet godina neće moći ući u redovnu uporabu