Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američke vlasti optužile su Kineza za stvaranje lažne jedinice američke vojske u koju je regrutirao imigrante prodavajući im ideju da će ulaskom u jedinicu dobiti američko državljanstvo.


Yupeng Deng navodno je regrutima dijelio vojne uniforme, vodio na parade u predgrađe Los Angelesa i u posjet vojnom muzeju u San Diego, piše Reuters. 51-godišnji Kinez imao je više od 100 'vojnika' od kojih je uzimao između 300 i 450 dolara za učlanjenje u lažnu vojnu jedinicu.

Nazvao ju je Američka vojna specijalna rezervna postrojba, skraćeno MSFR, kojoj je on bio vrhovni komandant. Deng je uhićen nakon što je neke od njegovih vojnika zaustavila regularna prometna policija. 'Imali su uniforme i dali su nam sumnjive vojne iskaznice', tvrdi izvor iz policije.

Tužitelji tvrde da je Kinez svojim vojnicima obećao američko državljanstvo nakon vojne obuke, a za više činove u vojnoj jedinici članovi su mu trebali platiti u gotovini. Deng je optužen i zbog izdavanja lažnih vojnih iskaznica. Zadržan je u zatvoru i prijeti mu kazna od osam godina.