Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže ostavke

Kineski novinari štrajkaju zbog cenzure

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novinari jednog od vodećih kineskih listova Southern Weekly ušli su u štrajk zbog cenzure, što je rijedak slučaj prosvjeda i sukoba novinara i partijskih dužnosnika u toj zemlji, izvijestio je BBC u ponedjeljak.

Djelatnici lista napisali su dva pisma u kojima traže ostavku pokrajinskog dužnosnika nadležnog za propagandu. Drugi je spor potom izbio oko nadzora nad mikroblogom lista. Stotine podržavatelja lista u ponedjeljak se okupilo pred zgradom uredništva a neki od njih su nosili transparente na kojima je pisalo: 'Želimo slobodu tiska, ustavnost i demokraciju'.

'Nanfang Media grupa je razmjerno spremna govoriti istinu u Kini tako da moramo stati iza nje zbog njene hrabrosti i sada je podržati', rekao je jedan od prosvjednika agenciji Reuters.

Policija je došla na mjesto prosvjeda ali mjere 'sigurnosti nisu bile stroge', rekao je jedan od bivših novinara te kineske novinske kuće. Ljudi su oko podneva i dalje pristizali, dodao je.

Pročitajte i ovo Radnici Luke Zadar u štrajku - 1 štrajk do daljnjega Radnici Luke Zadar u očaju: "Da nisam kod roditelja, ne bih preživio mjesec" Ilustracija komentar Lane Ružičić Idem i ja. Ne, ti ne. Zašto ne? Zato jer ne.

>> Potpuna cenzura: Kina blokirala Google!

Southern Weekly je možda i najuglednija novina Kine, poznata po svojim vrlo kritičkim istragama i ispitivanju granica slobode govora, rekao je dopisnik BBC-a iz Pekinga.

Kineske medije nadziru takozvani odjeli za propagandu koji često mijenjaju medijske sadržaje kako bi ih uskladili sa stavovima vladajuće Komunističke partije. Smatra se da je ovo prvi slučaj izravnog sukoba novinara i partijskih dužnosnika, rekao je dopisnik.

Spor je izbio nakon što su cenzori izmijenili novogodišnju poruku lista u kojoj su se tražila zajamčena ustavna prava u pohvalu vladajućoj Komunističkoj partiji. Novinari lista odgovorili su zahtjevom za ostavkom čelnika za propagandu u Guangdongu optuživši ga da postupa 'diktatorski' u dobu 'sve veće otvorenosti'.

U dva otvorena pisma 35 bivših djelatnika lista i 50 sadašnjih zatražili su da Tuo Zhen odstupi s položaja ocjenjujući da njegov postupak predstavalja 'grubo' uplitanje.

U nedjelju navečer u službenom mikroblogu lista opovrgava se da je uvodnik izmijenjen zbog cenzure i tvrdi da su 'glasine s interneta lažne'.

Intervencija u mikroblogu, koja se pripisuje glavnim urednicima, izazvala je štrajk među članovima uredništva koji se s njome nisu slagali. U štrajk je stupilo gotovo stotinu novinara i urednika ocijenivši da je list pod pritiskom vlasti.

Promatrači ocjenjuje da će postupanje vlasti u ovom slučaju biti ključan ispit za kineske dužnosnike, koji su postavljeni prije samo dva mjeseca u smjeni čelništva koja se događa jednom u desetljeću. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene