Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sličnosti između novog kineskog lovca i prototipa ruskog borbenog zrakoplova izazvale su nagađanja da Moskva možda iza kulisa pomaže Pekingu da se natječe sa svjetskim supersilama.


Stručnjaci kažu da novi kineski zrakoplov pete generacije J-20, koji je u siječnju obavio svoj prvi pokusni let, možda vuče porijeklo iz prototipa Miga 1.44 koji nije prošao na natječaju za ruski 'nevidljivi' lovac.

Visoki izvor pri ruskoj obrambenoj industriji rekao je za Reuters da sličnosti pokazuju da je tehnologija iz Projektnog ureda Mikojana došla u ruke kineskih konstruktora a da nije jasno je li transfer tehnologije bio legalan.

Kinesko ministarstvo obrane odbilo je komentirati ove informacije a ruska korporacija koja nadzire proizvodnju zrakoplova MIG opovrglo je bilo kakav prijenos tehnologije ili nacrta kineskoj strani.

'Ne bi to Rusima bio prvi put', rekla je o mogućem transferu tehnologije analitičarka Lauren Goodrich. 'Dok može kontrolirati sve komponente, Rusija ne samo da kontrolira proizvodnju takvog oružja već ima i podatke o naprednom kineskom oružju', smatra ona.

Moskva je nekad bila glavni kineski dobavljač oružja ali Peking danas ima veliku vlastitu vojnu proizvodnju. Kina nakon Sjedinjenih Država ima najveće izdvajanje iz proračuna za vojsku. (Hina)
 

Vezani članci Nož u ruci, ilustracija (Foto: Getty) Ušao u vrtić i nasmrt izbo dječaka (6) koji je spavao: "Sotona mi je to naredio" Medvjed u divljini (Foto: Dnevnik.hr) Ruskog vojnika medvjedica raskomadala dok je skupljao rakove na plaži