Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Raste napetost

Kineski brodovi ponovno blizu spornih otoka pod japanskom kontrolom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U vode blizu spornog otočja uplovila su četiri kineska vladina broda, a zatim i dvije ribarice. Japanci su im naredili da odu, ali odgovora nije bilo.

Četiri kineska vladina broda uplovila su u utorak u teritorijalne vode otoka u Istočnokineskom moru pod upravom Japana na koje pravo polaže Peking, objavila je japanska obalna straža.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Novi incident Japanska obalna straža zaplijenila kineski ribarski brod kraj Okinave Slika nije dostupna Protiv deflacije i skupoće jena Evo kako novi japanski premijer misli izvući zemlju iz krize

>> Japan ne vidi potrebu za kompromisom u sporu s Kinom

Kad su četiri kineska broda za pomorski nadzor ušla u te vode obalna stražna zatražila je da napuste zonu. "Naša patrolna plovila naredila su im da izađu iz naših teritorijalnih voda. Nije bilo odgovora", objasnila je obalna straža u priopćenju.

Dodali su da su još dva kineska broda uprave za ribarstvo plovila u blizini otoka ne ušavši unutar granica teritorijalnih voda.

Napetost između dvaju susjeda snažno je porasla otkad je Japan početkom rujna nacionalizirao te otoke, zvane Senkaku u Tokiju i Diaoyu u Pekingu.

Kineski brodovi za pomorski nadzor i ribarstvo uplovili su nekoliko puta otad unutar granice teritorijalnih voda koja se proteže na 22 kilometra. Unazad tjedan dana nije bilo nijednog uplovljavanja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene