Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spor oko otoka

Japan ne vidi potrebu za kompromisom u sporu s Kinom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Japan ima suverenitet nad otocima u Istočnom kineskom moru koji su u središtu spora s Kinom te stoga neće raditi kompromise oko vlasništva, rekao je japanski premijer Yoshihiko Noda

'Oni su prirođeni dio našeg teritorija u povijesnom svijetlu a i po međunarodnom pravu', rekao je Noda glede otočja Senkaku.

'Stoga ne može biti nikakvog kompromisa koji predstavlja uzmak od tog stajlaišta' rekao je na konferenciji za tisak u New Yorku nakon Opće skupštine UN-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Opet raste napetost Kinezi radarom 'osvijetlili' japanski brod, Tokio prosvjeduje Slika nije dostupna Novi incident Japanska obalna straža zaplijenila kineski ribarski brod kraj Okinave

>> Tisuću kineskih brodova ispred spornog otoka

Kinesko-japanska kriza u Istočnome kineskom moru produbila se u utorak kada je u japanske teritorijalne vode oko otočja Senkakua ušlo osam brodova tajvanske obalne straže i više desetaka ribarskih brodica. Otočje Senkaku pripada Japanu, ali ga prisvajaju i Peking i Tajvan koji ga nazivaju Diaoyu.

Napetost je naglo porasla početkom rujna kada je japanska vlada otkupila tri otoka od privatnog japanskog vlasnika. Peking je odmah odlučio poslati brodove prema tom malenom otočju, a diljem Kine su cijeli tjedan održavani protujapanski prosvjedi.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene