Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vuvuzele su postale apsolutni hit u svijetu, a proizvođači ih ne stignu napraviti dovoljno da zadovolje potražnju.


Iako je riječ o tradicionalnom afričkom instrumentu ovo je glazbalo dodatno obogatilo Kinu. Naime, 90 posto vuvuzela kineske je proizvodnje.  Tvornice igračaka u Šangaju rade prekovremeno kako bi proizvele dovoljno instrumenata od kojih mnoge boli glava. Iako je riječ o simbolu južnoafričkog nogometa, zvuk sličan onom koji slon proizvede kroz surlu, u svijetu je izazvao brojne rasprave pa se čak razmišljalo i o njegovoj zabrani.

Vezani članci Poljoprivredna samodostatnost - 8 Zašto Hrvatska uvozi proizvode koje možemo proizvoditi i sami: "Zemlja koja ne koristi svoj potencijal ne može biti bogata" Ken Copeland Propovjednik prokleo i popljuvao koronavirus, zazivao boga i vraga, a na kraju ipak nije ispao potpuno beskoristan

'Imali smo razvoj proizvodnje do 2001. godine, ali tada je sve stalo. Tijekom svjetskog kupa u Njemačkoj, 2006., nismo uspjeli doći na to tržište. Južna Afrika vratila je proizvodnju i opet smo uspješni,' rekao je Wu Yijun, menadžer proizvodnje. Iako igračima, publici, ali i gledateljima stvaraju osjećaj kao da su usred roja stršljenova, iz tvornice bi još trebalo izaći i do 500 tisuća komada.

'Od siječnja do travnja proizveli smo 250 tisuća vuvuzela. Svaki dan smo slali pune kontejnere u Afriku. Posljednjih nekoliko dana opet raste proizvodnja i mislim da ćemo ih proizvesti još 25 tisuća na dan. Potražnja s kineskog tržišta nadmašila je naš kapacitet proizvodnje,' dodao je Yijun. Tako je Kina još jednom dobila priliku za zaradu. Umjesto da afrički kontinent uzima novac od vlastitog proizvoda, čak ih se 90 posto prozvede u Kini.

>> VIDEO: Vuvuzela je još gora kod princa!

'U početku nismo ni sanjali da će vuvuzela postati tako popularna. Zadovoljni smo jer imamo posla. Ponosani smo na svaki komad koji smo proizveli,' rekao je tvornički radnik Wu Jinyan. Iako vuvuzele muče poklonike nogometa, proizvođači se nadaju da im popularnost neće opasti, pa možda ovo glazbalo postane sastavni dio i drugih kultura. Barem na utakmicama.