Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vlasti u Tibetu objavile su "narodni rat" organizatorima nereda u Lhasi koje Peking optužuje da su separatisti u službi Dalaj lame, u trenutku kada je tibetska vlada u progonstvu u Dharmasali, na sjeveru Indije, objavila da je primila potvrdu o 80 mrtvih u neredima u Tibetu.


Kako piše Tibetski dnevnik, mjesni čelnici su u subotu održali kriznu sjednicu kojom je predsjedao regionalni tajnik Komunističke stranke Zhang Qingli.

Vezani članci Dvadeset godina vlasti Vladimira Putina - 5 Putinu je imidž uvijek bio najvažniji, a pandemija koronavirusa nanijela mu je dosad najveći udarac Slika nije dostupna Kineske vlasti pozvale prosvjednike na predaju

"Na sjednici je istaknuto da treba povesti narodni rati protiv podjele i za zaštitu stabilnosti", piše taj dnevni list.

List usto ocjenjuje da treba "odlučno uzvratiti" i "obračunati se s drskim ponašanjem pobješnjelih neprijateljskih snaga".

Još nisu utvrđene točne okolnosti u kojima je u petak u Lhasi došlo do nereda u kojima je prema službenim podacima najmanje desetero ljudi izgubilo život.

Tibetske vlasti opetuju službeno stajalište o dobro pripremljenoj uroti pristaša Dalaj lame, duhovnog vođe Tibetanaca koji živi u egzilu.

Prognani Tibetanci drže te optužbe "potpuno neutemeljenim" i kažu da je u neredima smrtno stradalo mnogo više ljudi.

"Imamo 80 neidentificiranih trupala", rekao je Thubten Samphel, glasnogovornik tibetske uprave na tiskovnoj konferenciji u Dharamsali.

Broj mrtvih utvrđen je "na temelju telefonskih dojava svjedoka iz Tibeta", dodao je, rekavši da su u neredima ozlijeđene 72 osobe.

Predsjednik tibetskog parlamenta u progonstvu Karma Chonphel iznio je čak podatak o tisuću mrtvih od 10. ožujka, no taj se broj ne može provjeriti.