Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kineske će vlasti ukinuti radne logore i ublažiti politiku jednog djeteta, javljaju tamošnji državni mediji.


Kina će ublažiti svoju politiku kontrole nataliteta, takozvanu politiku jednog djeteta, pokrenutu 1979. godine, te ukinuti radne logore, objavila je u petak službena novinska agencija Nova Kina.

>> VIDEO Kina: Pred partijskom središnjicom odjeknulo sedam eksplozija

Vezani članci Ivo Anušić, Božo Petrov, Peđa Grbin i Tomislav Tomašević Svi o njima pričaju, a nitko ih ne provodi: Pitali smo četiri najjače stranke jesu li spremne na radikalne rezove Peđa Grbin Grbin: ''Plenković je kočničar svih reformi i promjena u Hrvatskoj'', Beroš: ''Dignite ruke u Saboru za reforme. Pa da vidimo tko su kočničari''

Parovima, od kojih je bar jedan član jedinac, bit će dozvoljeno imati drugo dijete, naveo je državni medij, govoreći o velikoj reformi, najavljenoj prije četiri dana nakon velikog sastanka Kineske komunističke partije.

Trenutačno kineski zakon dozvoljava parovima samo jedno dijete, ali iznimke postoje za parove od kojih su oboje jedinci.

Politika rađanja će biti postupno prilagođena i popravljena radi promicanja dugoročnog uravnoteženog porasta stanovništva Kine, izvijestila je Xinhua o odluci dužnosnika Stranke usvojenoj ovog tjedna.

Unatoč sve češćim pozivima na ublaženje strogih pravila obiteljskog planiranja, kineski čelnici su do sada ponavljali da je politika jednog djeteta i dalje potrebna i da bi pretjerani demografski razvoj ugrozio gospodarski rast zemlje.

Reforme predviđaju i ukidanje sustava radnih logora Kine, koja ga naziva preodgoj radom, te 'postupno' smanjenje broja zločina za koje je predviđena smrtna kazna, navodi Xinhua. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook