Meng Hongwei (Foto: AFP)
Meng Hongwei (Foto: AFP)

Službeni Peking je u nedjelju objavio da je predsjednik Interpola Meng Hongwei, koji je nestao prije deset dana odmah pošto je doputovao u Kinu, osumnjičen za "kršenje zakona".


Protiv Meng Hongweia se "vodi istraga jer je osumnjičen da je kršio zakon", prema priopćenju web stranice Središnjeg odbora disciplinske inspekcije Kineske komunističke partije (PCC) na vlasti, zadužene za represiju korupcije dužnosnika.

Vezani članci Tjeralica za Jozom Đojićem (Foto: screenshot Interpol) Interpol raspisao tjeralicu za odbjeglim bivšim pripadnikom HVO-a, osuđenim za brutalno silovanje Srpkinje Meng Hongwei (Foto: AFP) Francuska policija pokrenula istragu: Nakon što je otputovao u Kinu, nestao šef Interpola

Interpol je u međuvremenu objavio da su tijekom dana zaprimili Hongweijevu ostavku koja je odmah stupila na snagu.

Vršitelj dužnosti predsjednika bit će Južnokoreanac Kim Jong Wang, dosadašnji potpredsjednik Izvršnog odbora Interpola.

O Mengu Hongweiju (64) nema vijesti od 25. rujna, rekla je njegova supruga koja je u četvrtak navečer obavijestila francusku policiju o zabrinjavajućem nestanku njezinog supruga, predsjednika Interpola koji ima sjedište u Lyonu.

Ona je u nedjelju na konferenciji za novinare u Lyonu izjavila da misli da je njezin suprug u opasnosti.

On joj je 25. rujna poslao prvu poruku putem društvene mreže i poručio da "čeka njegovu poruku". "Zatim je stigla druga poruka koja je sadržavala samo jedan emotikon o opasnoj situaciji", rekla je Grace Meng.

U subotu je glavni tajnik Interpola, Nijemac Juergen Stock, tražio od Kine objašnjenje o tome što se događa s predsjednikom međunarodne policijske organizacije.

Riječ je o najnovijem nestanku visokog dužnosnika u Kini gdje je nekoliko vladinih čelnika, magnata pa čak i jedna zvijezda nestalo prije više tjedana pa čak i mjeseci.

Nižu se pitanja je li Meng, izabran krajem 2016. na čelo Interpola, žrtva antikorupcijske kampanje predsjednika Xi Jingpinga koja traje od njegova dolaska na vlast 2012. (S.Ve./Hina)