Francuska policija otvorila je istragu o nestanku ravnatelja Interpola nakon što je njegova supruga prijavila da je izgubila svaki kontakt s njim pošto je otputovao u rodnu Kinu prošli tjedan.

Galerija


Supruga čelnika Interpola Menga Hongweia kontaktirala je policiju u francuskom gradu Lyonu, gdje je sjedište te međunarodne organizacije kriminalističke policije, jer joj se suprug nije javio otkako je otputovao u Kinu 29. rujna, rekli su policijski izvori.

Vezani članci Tjeralica za Jozom Đojićem (Foto: screenshot Interpol) Interpol raspisao tjeralicu za odbjeglim bivšim pripadnikom HVO-a, osuđenim za brutalno silovanje Srpkinje Meng Hongwei (Foto: AFP) Interpol od Pekinga traži informacije o nestanku svoga šefa

O istrazi je prvi izvijestio francuski radio Europe 1. Glasnogovornica Interpola nije bila dostupna za komentar.

Meng je prije obnašao nekoliko visokih dužnosti u Kini, među kojima onu zamjenika ministra za javnu sigurnost.

Imenovan je čelnikom Interpola 2016. Skupine za ljudska prava u to su vrijeme izrazile zabrinutost da bi Peking mogao pokušati iskoristiti Mengovu poziciju u tom tijelu za progon disidenata u inozemstvu.

Peking je godinama pokušavao dobiti pomoć drugih zemalja za uhićenje i deportaciju kineskih građana koje Kina optužuje za kaznena djela, uključujući korupciju i terorizam. (Hina)