Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poslali 20.000 vojnika

KLJUČAJU TENZIJE Kinezi počeli s vojnim vježbama - 'Spremni smo za sukob'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kina je pokrenula vojne vježbe u Južnokineskom moru, objavili su u subotu službeni mediji, uoči vrlo iščekivane arbitražne odluke o pomorskoj razmirici Kine i Filipina oko te strateške zone.

Kineska mornarica je u petak izvodila "borbene vježbe sa stvarnim raketama" između arhipelaga Paracels i kineskog otoka Hainana, na jugu Kine, objavio je PLA Daily, službeni dnevnik vojske na svojoj internetskoj stranici.

Pročitajte i ovo Wang YI, kineski ministar obrane "Bit ćemo snaga mira" Ministar svjetske velesile priznao da je s Rusijom ostvaren potpuno nov model odnosa: "Produbit ćemo stratešku suradnju s Moskvom" Antony Blinken i Wang Yi Jasna poruka Kina poslala upozorenje Zapadu: "Ako se odvoje, učinit će povijesnu pogrešku"

Javna televizija CCTV emitirala je prizore borbenih zrakoplova i brodova koji ispaljuju rakete, helikoptera kako polijeću i podmornica koje plove na površini vode.

"Vježba je usredotočena na operacije zračne kontrole, pomorske bitke i rata protiv podmornica", istaknuo je PLA Daily čiji je članak preuzet na internetskoj stranici kineskog ministarstva obrane.

Do manevara dolazi dok Stalni arbitražni sud u Den Haagu treba u utorak izreći presudu oko teritorijalnih razmirica u Južnokineskom moru između Manile i Pekinga.

Kina se svim snagama bori protiv predstojeće odluke o strateškoj zoni. Peking je već najavio da neće podržati odluku suda u Den Haagu, odnosno presudu u slučaju Južnokineskog mora ukoliko ona bude u korist Filipina. Kine ne planira odustati od rapidne gradnje umjetnih otoka i baza na koraljnim grebenima u tom području, jer, tvrde, ono predstavlja važan plovidbeni put za njihovu trgovinu.

Filipini su tek jedna u nizu zemalja jugoistočnih azijskih država koje polažu pravo na dio mora, odnosno te ključne tranzitne rute. U međunarodnoj zajednici pojavio se strah od izbijanja sukoba na tom području koji bi mogao poremetiti globalnu trgovinu.

U ovaj teritorijalni spor uključeni su i Vijetnam, Malezija, Brunej i Tajvan, a Indonezijski predsjednik Joko Widodo već je uputio vojsku s ciljem povećanja pomorske ophodnje nad vodama kod Natuna otoka. Nije dugo trebao čekati odgovor Kine koja je kao odgovor na prijetnje odgovorila sa slanjem više od 20.000 vojnih ribara na sporno područje.

Sjedinjene američke države u subotu su pozvale na poštivanje odluke haaškog Tribunala, te pozivaju 'sve podnositelje zahtjeva da izbjegnu provokativne akcije ili izjave'.

Kineski ministar vanjskih poslova, Wang Yi, izjavio je kako želi mirno rješenje, no kako će odluka arbitražng suda samo dovesti do jačanja napetosti u regiji.

Neposlušna Kina

Kinezi kao da ne znaju za arbitražni postupak te odlučno grade nove piste, luke, promatračnice i druge instalacije na umjetne otoke, sve kako bi ojačali svoj zahtjev za slobodne trgovinske puteve koji su im od vitalne važnosti.

Iako Kina tvrdi da se svi radovi odnose isključivo na civilne potrebe, Gregory Poling iz CSIS napominje da je njihova svrha jačanje vojne moći u regiji.

'To će povećati sposobnost Kine za dodatnom patrolom i praćenje aktivnosti u Južnokineskom moru', rekao je gospodin Poling, voditelj azijske pomorske Transparency inicijative.

Proteklog tjedna kineski mediji objavili su kako je Peking spreman za 'vojne sukobe' sa Sjedinjenim Američkim Državama u regiji. (M.G./ Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene