Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kim gubi zadnjeg prijatelja

Kina ogorčena Sj. Korejom: Ne odustane li od nuklearnog pokusa, platit će veliku cijenu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Službeni kineski izvori izražavaju sve veću zabrinutost sjevernokorejskim planovima, a prorežimski tabloid Global Times ide i dalje pa Pjongjangu prijeti da će platiti veliku cijenu nastavi li inzistirati na novom nuklearnom pokusu.

Kina je u srijedu izrazila ozbiljnu zabrinutost nakon što je Sjeverna Koreja pooštrila svoju retoriku i zaprijetila snažnijom mjerom od trećeg nuklearnog pokusa u svom odgovoru na "neprijateljske" sankcije koje su joj nametnute zbog lansiranja rakete u prosincu.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin i Kim Jong Un - 3 neprijatelj broj jedan Nova prijetnja: "Sjeverna Koreja će upotrijebiti svu silu bude li napadnuta" Kim Jong Un - 2 Jeziva poruka "Rat je neizbježan": Kim Jong-un poručio da nema izbora te naredio vojci da pripremi nuklearne bombe, ako budu potrebne

"Kina je krajnje zabrinuta zbog načina na koji se odvijaju stvari. Protivimo se bilo kakvom ponašanju koje može pogoršati situaciju i bilo kakvim akcijama koje ne idu u smjeru denuklearizacije Korejskog poluotoka", rekla je glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying.

>> VIDEO Sjeverna Koreja objavila video raketnog napada na SAD

"Pozivamo sve relevantne strane da ostanu smirene i da se suzdrže te da poduzimaju napore za održavanje mira i stabilnosti na Korejskom poluotoku", kazala je ona na brifingu za novinare.

Kina je jedini preostali veliki diplomatski i ekonomski dobrotvor Sjeverne Koreje, ali pokazuje znakove ogorčenja Pjongjangom.

"Ako Sjeverna Koreja inzistira na trećem nuklearnom pokusu unatoč pokušajima da je se odgovori od toga, onda mora platiti veliku cijenu", navodi se u uvodniku kineskog utjecajnog prorežimskog tabloida Global Times u izdanjima na kineskom i engleskom jeziku.

"Treba smanjiti pomoć koju prima od Kine. Kineska vlada bi to trebala jasno reći kako bi razbila iluzije koje možda Pjongjang ima", navode novine. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene