Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ograničenja Pentagona

Kina i Sj. Koreja ugrožavaju vojni primat SAD-a u azijsko-pacifičkoj regiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kineske i sjevernokorejske akcije rutinski dovode u pitanje kredibilitet američkih sigurnosnih kapaciteta.

Ravnoteža vojne moći u azijsko-pacifičkoj regiji ide na štetu SAD-a jer Kina i Sjeverna Koreja sve više dovode u pitanje vjerodostojnost preuzetih američkih sigurnosnih obveza, a istovremeno je Pentagon suočen s financijskim ograničenjima, piše u srijedu Reuters pozivajući se na izvješće Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS).

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Čeka ga i glazbeni program Srbija sprema veliki doček za "čeličnog prijatelja": Vina će mu služiti Vučić osobno Wang YI, kineski ministar obrane "Bit ćemo snaga mira" Ministar svjetske velesile priznao da je s Rusijom ostvaren potpuno nov model odnosa: "Produbit ćemo stratešku suradnju s Moskvom"

"Kineske i sjevernokorejske akcije rutinski dovode u pitanje kredibilitet američkih sigurnosnih kapaciteta, ravnoteža moći u regiji premješta se na štetu SAD-a", tvrdi se u izvješću CSIS-a.

Analitičari u CSIS-u, koji su proveli istraživanje za američko ministarstvo obrane, izrazili su nakon analize "zabrinutost" da "vraćanje u ravnotežu" američkih interesa u Aziji, kako to nastoji učiniti predsjednik Barack Obama, možda neće biti dovoljno da osigura američke interese u regiji, tvrdeći da SAD gubi primat u spomenutoj regiji.

Čelnici Pentagona i pristaše u Kongresu tvrde da su napori da se održi korak sa sve snažnijom vojnom moći Kine i drugim sigurnosnim prijetnjama osujećeni obveznom "sekvestracijom" rezanja proračuna 2011. kako bi se riješio problem golemog američkog deficita. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene