Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon zahtjeva jednog od vlasnika

SAD istražuje moguće curenje u kineskoj nuklearki: "Situacija predstavlja neposrednu radiološku prijetnju radnicima i javnosti"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuska tvrtka, djelomični vlasnik nuklearne elektrane u Kini, upozorila je na potencijalnu prijetnju curenja u nuklearki. Američka vlada posljednjih tjedan dana istražuje navode Francuza.

Američka vlada proteklih tjedan dana istražuje izvještaj o curenju u kineskoj nuklearnoj elektrani nakon što je francuska tvrtka koja je u djelomičnom vlasništvu nuklearke, upozorila na "neposrednu radiološku prijetnju".

Pročitajte i ovo Nuklearna eklektrana Zaporižja Nuklearna katastrofa Što se događa u jednoj od najvećih nuklearki na svijetu? Rusi su unutar postrojenja postavili mine, stručnjaci u strahu Slika nije dostupna "Ledeni Černobil" Rusija se pohvalila plutajućom nuklearkom, jedinom na svijetu: "Nadamo se da će ovo riješiti ekološke probleme"

U upozorenju pristiglom iz Francuske, kineske sigurnosne vlasti se optužuje da su podigle prihvatljivu granicu za otkrivanje radijacije kako bi se izbjeglo zatvaranje nuklearne elektrane u Taishanu u provinciji Guangdong.

Alarmantno izvješće poslala je tvrtka Framatome. Administracija Joea Bidena vjeruje da postrojenje još nije na "kriznim razinama", piše CNN.

Neobično je da jedna strana tvrtka jednostrano zatraži pomoć američke vlade u trenucima dok njezin kineski partner još nije priznao da problem postoji.

Cijela situacija bi se za SAD mogla iskomplicirati ako se curenje nastavi ili postane ozbiljnije bez intervencije. Američko Vijeće za nacionalnu sigurnost prošli je tjedan održalo niz sastanaka, a o situaciji su razgovarali i s francuskom vladom i stručnjacima američkog Ministarstva energetike.

Kontaktirali kinesku vladu

Američki dužnosnici priopćili su da su kontaktirali i kinesku vladu, no o tom razgovoru nije poznato više detalja. Tvrtka Framatome kontaktirala je SAD kako bi osigurala američku tehničku podršku u rješavanju problema u nuklearnoj elektrani.

Cheryl Rofer, nuklearna znanstvenica, kazala je da takve stvari nisu neobične. "Kina voli cijelo vrijeme projicirati da je sve u redu", istaknula je Rofer. SAD bi mogle odobriti Framatomeu tehničku pomoć ili podršku, ali kineska vlada je ta koja će procijeniti treba li nuklearka biti zatvorena.

CNN je kontaktirao kineske vlasti u Pekingu i provinciji Guandong te kinesko veleposlanstvo u Washingtonu. Kontaktirali su i energetsku grupu koja upravlja nuklearkom, zajedno s francuskom tvrtkom. Nisu dobili odgovor na svoje upite.

Predali zahtjev za hitno rješavanje problema

Tvrtka Framatome, koja je uglavnom u vlasništvu Électricité de France (EDF), 3. lipnja je predala zahtjev za pomoć u operativnoj sigurnosti. Zatražili su da se hitno riješe sigurnosna pitanja, a američke dužnosnike upozorili da iz nuklearnog reaktora curi fisioni plin.

8. lipnja su zatražili ubrzanu reviziju njihovog zahtjeva. "Situacija predstavlja neposrednu radiološku prijetnju mjestu na kojem se nalazi i javnosti, a Framatome traži hitno dopuštenje za prijenos tehničkih podataka i pomoć koja će biti potrebna za vraćanje postrojenja u normalan rad", navodi se u dopisu stručnjaka od 8. lipnja upućenom Odjelu za energetiku.

Ranije su iz tvrtke priopćili da podržavaju rješavanje problema performansi nuklearke Taishan.

"Prema dostupnim podacima, postrojenje radi u okviru sigurnosnih parametara. Naš tim surađuje sa stručnjacima kako bi se procijenila situacija i predložila rješenja za rješavanje bilo kojeg potencijalnog problema", naveli su.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene