Nuklearna elektrana Taishan
Nuklearna elektrana Taishan Foto: Xinhua Deng Hua via Guliver

Francuska tvrtka, djelomični vlasnik nuklearne elektrane u Kini, upozorila je na potencijalnu prijetnju curenja u nuklearki. Američka vlada posljednjih tjedan dana istražuje navode Francuza.


Američka vlada proteklih tjedan dana istražuje izvještaj o curenju u kineskoj nuklearnoj elektrani nakon što je francuska tvrtka koja je u djelomičnom vlasništvu nuklearke, upozorila na "neposrednu radiološku prijetnju".

Vezani članci Slika nije dostupna MILITANTI PRIJETE Kibernetičkim napadom poremetili rad nuklearne elektrane Slika nije dostupna Nećete pogoditi gdje je najsigurnije biti za vrijeme potresa

U upozorenju pristiglom iz Francuske, kineske sigurnosne vlasti se optužuje da su podigle prihvatljivu granicu za otkrivanje radijacije kako bi se izbjeglo zatvaranje nuklearne elektrane u Taishanu u provinciji Guangdong.

Alarmantno izvješće poslala je tvrtka Framatome. Administracija Joea Bidena vjeruje da postrojenje još nije na "kriznim razinama", piše CNN.

Neobično je da jedna strana tvrtka jednostrano zatraži pomoć američke vlade u trenucima dok njezin kineski partner još nije priznao da problem postoji.

Cijela situacija bi se za SAD mogla iskomplicirati ako se curenje nastavi ili postane ozbiljnije bez intervencije. Američko Vijeće za nacionalnu sigurnost prošli je tjedan održalo niz sastanaka, a o situaciji su razgovarali i s francuskom vladom i stručnjacima američkog Ministarstva energetike.

Kontaktirali kinesku vladu

Američki dužnosnici priopćili su da su kontaktirali i kinesku vladu, no o tom razgovoru nije poznato više detalja. Tvrtka Framatome kontaktirala je SAD kako bi osigurala američku tehničku podršku u rješavanju problema u nuklearnoj elektrani.

Cheryl Rofer, nuklearna znanstvenica, kazala je da takve stvari nisu neobične. "Kina voli cijelo vrijeme projicirati da je sve u redu", istaknula je Rofer. SAD bi mogle odobriti Framatomeu tehničku pomoć ili podršku, ali kineska vlada je ta koja će procijeniti treba li nuklearka biti zatvorena.

CNN je kontaktirao kineske vlasti u Pekingu i provinciji Guandong te kinesko veleposlanstvo u Washingtonu. Kontaktirali su i energetsku grupu koja upravlja nuklearkom, zajedno s francuskom tvrtkom. Nisu dobili odgovor na svoje upite.

Predali zahtjev za hitno rješavanje problema

Tvrtka Framatome, koja je uglavnom u vlasništvu Électricité de France (EDF), 3. lipnja je predala zahtjev za pomoć u operativnoj sigurnosti. Zatražili su da se hitno riješe sigurnosna pitanja, a američke dužnosnike upozorili da iz nuklearnog reaktora curi fisioni plin.

8. lipnja su zatražili ubrzanu reviziju njihovog zahtjeva. "Situacija predstavlja neposrednu radiološku prijetnju mjestu na kojem se nalazi i javnosti, a Framatome traži hitno dopuštenje za prijenos tehničkih podataka i pomoć koja će biti potrebna za vraćanje postrojenja u normalan rad", navodi se u dopisu stručnjaka od 8. lipnja upućenom Odjelu za energetiku.

Ranije su iz tvrtke priopćili da podržavaju rješavanje problema performansi nuklearke Taishan.

"Prema dostupnim podacima, postrojenje radi u okviru sigurnosnih parametara. Naš tim surađuje sa stručnjacima kako bi se procijenila situacija i predložila rješenja za rješavanje bilo kojeg potencijalnog problema", naveli su.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju