Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kinezi obilježavaju sedamdesetu obljetnicu masakra što su ga u gradu Nanjingu počinili japanski vojnici, te se s bolom prisjećaju njihovih zločina u nastojanju da podsjete Tokio kako ratna prošlost i dalje predstavlja mračnu stranicu kada je riječ o poboljšanju odnosa između dviju zemalja.


Uz zvukove sirena i zvonjavu zvona, građani su pozvani da šutnjom odaju počast žrtvama. Oko 100.000 stanovnika Nanjinga, među kojima i oni koji su ratne strahote preživjeli, okupili su se na nedavno proširenom memorijalnom području u bivšem glavnom gradu istočne Kine.

Vezani članci Policija u Sloveniji spriječila pokolj - 1 Slovenac koji je putem dark weba naručivao oružje za masakr imao je popis s imenima žrtava Slika nije dostupna U Coloradu se nakon masakra građani žele masovno naoružati!

Šestotjedni val nasilja japanskih vojnika u Nanjingu, jedna je od najkrvavijih epizoda japanske invazije na Kinu pri čemu je, prema službenim kineskim podacima smrtno stradalo oko 300.000 stanovnika, dok jedan dio japanskih povjesničara negira da se dogodio masakr takvih razmjera.

Način na koji Japanci pamte "Silovanje Nankinga" (kako se tada grad zvao na engleskom jeziku), odredio je buduće susjedske odnose između dviju zemalja, a Japanci izražavaju kajanje zbog brutalne okupacije većeg dijela zemlje u razdoblju od 1930. do 1945. Nakon okupacije grada, uslijedila su šestotjedna ubijanja, sakaćenja, silovanja i mučenja stanovnika grada.

"Iz tog strašnog razdoblja izašao sam kao bogalj, no u danima kada obilježavamo ovu sramotnu obljetnicu osjećam vrlo snažnu emotivnu bol", rekao je 87-godišnji Zhou Shaohua.

U međuvremenu su političari dviju zemalja puno napravili i još rade na smanjenju tenzija između dvaju naroda kada je riječ o povijesnim, teritorijalnim i problemima vezanim za energetska pitanja. Uskoro je najavljen posjet Kini japanskog premijera Yasuoa Fukude.