Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ništa od sporazuma

Trump: "Sjeverna Koreja ima ogroman potencijal, no nekih se stvari mora odreći. Sigurno ćemo još razgovarati"

Donald Trump i Mike Pompeo (Foto: AFP)
Donald Trump i Mike Pompeo (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Službena vozila čelnika Sj. Koreje i SAD-a napustila su hotele u Hanoiju (Foto.: AFP) - 1 Službena vozila čelnika Sj. Koreje i SAD-a napustila su hotele u Hanoiju (Foto.: AFP) - 1 Službena vozila čelnika Sj. Koreje i SAD-a napustila su hotele u Hanoiju (Foto.: AFP) - 2 Službena vozila čelnika Sj. Koreje i SAD-a napustila su hotele u Hanoiju (Foto.: AFP) - 2 Kim Jong Un s Donaldom Trumpom na summitu u Hanoiju (Foto: AFP) Kim Jong Un s Donaldom Trumpom na summitu u Hanoiju (Foto: AFP) Foto: Afp Službena vozila čelnika Sj. Koreje i SAD-a napustila su hotele u Hanoiju (Foto.: AFP) - 3 Službena vozila čelnika Sj. Koreje i SAD-a napustila su hotele u Hanoiju (Foto.: AFP) - 3 +2 Službena vozila čelnika Sj. Koreje i SAD-a napustila su hotele u Hanoiju (Foto.: AFP) - 4 Galerija 1/7 >>
Planirani radni ručak američkog i sjevernokorejskog predsjednika nakon kojeg je trebao biti potpisan sporazum - otkazan je.

>>> Posljednja informacija

Pročitajte i ovo Generalštab JNA u Beogradu - 3 planovi u Beogradu Objava američkog biznismena odjeknula poput bombe, Srbi su bijesni: "To je spomenik na naše patnje!" Joe Biden Predsjendički izbori Biden podbadao Trumpa: "Natječem se protiv šestogodišnjaka"

8.52 "Sankcije prema Sjevernoj Koreji vrlo su snažne i uopće ne želim razgovarati o njihovu postrožavanju", rekao je Trump, zahvalio se novinarima i medijima na dolasku. 

"Sada idem na avion i vraćam se u jedno divno mjesto zvano Washington", zaključio je američki predsjednik konferenciju za novinare. 

8.47 Na pitanje novinarke ruske agencije Sputnik jesu li on i Kim razgovarali o inspekcijama sjevernokorejskih nuklearnih postrojenja, Trump je odgovorio: "Inspekcije u Sjevernoj Koreji sigurno će se dogoditi, već imamo raspored, znamo za neka mjesta za nuklearna ispitivanja za koja drugi ne znaju. Do inspekcija ćemo doći bez problema."

8.42 "Nismo još dogovarali nikakav novi summit. Kad bude, bude", odgovorio je na novinarsko pitanje o novom sastanku Trump. 

8.37 "Želimo da se mnogo toga odreknu, kao što ćemo se i mi odreći. Mnogi će im u tome pomoći, mnogi žele pomoći, Japan, Kina i drugi. Ja se nikad ne bojim odustati od dogovora ako nije dobar. Odustao bih i od dogovora s Kinom da nisam smatrao da je u redu. Rekli su da neće testirati rakete i projektile, tako su Kim i njegovi suradnici rekli - da neće testirati nikakvo nuklearno naoružanje. Vidjet ćemo", kaže Trump. 

8.34 "Ja zaista želim da ta zemlja napreduje, ali se moraju riješiti nekih stvari", istaknuo je američki predsjednik. 

8.32 "Denuklearizacija je važno pitanje, meni posebno. O tome smo puno razgovarali. ... Kim ima šansu da ima jednu od najrazvijenijih država na svijetu. Ogroman je to potencijal, odličan geostrateški položaj, izlaz na more, prekrasna obala, jedna od najljepših na svijetu. Mislim da će i on shvatiti potencijal toga", kaže Trump.

8.27 Na pitanje o tome kakva je atmosfera bila kada je odlazio od pregovaračkog stola s Kimom, Trump je rekao kako je atmosfera unatoč neslaganjima bila vrlo dobra i prijateljska. 

"Bliži smo dogovoru nego prije 32 sata ili prije nekoliko dana. Vrlo smo koncentrirani, i mi i suprotna strana, na to kako ćemo dalje razvijati i rješavati ovo pitanje", nadovezao se državni tajnik Pompeo. 

8.21 "Oni, Sjeverna Koreja, imaju ogroman potencijal, naši su odnosi vrlo dobri i prijateljski. Sporno je bilo pitanje sankcija koje su i dalje na snazi", rekao je Trump. 

"Kim Jong Un ima određenu viziju našeg dogovora koja se razlikuje od naše. Nismo se uspjeli dogovoriti, ali ćemo o svemu još sigurno razgovarati jer je njegov stav bliži našemu nego što je bio prije godinu dana", istaknuo je Trump. 

8.20 Riječ je preuzeo državni tajnik Mike Pompeo, koji je rekao da su razgovori bili dobri i da su predsjednici i Trump i Kim zadovoljni napretkom koji su postigli u posljednjim danima. 

"Razgovori će se sigurno nastaviti", rekao je Pompeo. 

8.18 "Proveli smo cijeli dan s Kim Jong Unom, nismo ništa potpisali, ali smo imali dva vrlo produktivna i zanimljiva dana s vođom Sjeverne Koreje", rekao je američki predsjednik Donald Trump

"Nekad trebate otići usred svega", rekao je. 

8.15 Neki smatraju da su daljnji razgovori prekinuti zbog nesuglasica oko sjevernokorejskoj nuklearnog postrojenja Yongbyon. Sjeverna Koreja navodno traži da joj se ublaže neke sankcije u zamjenu za zatvaranje postrojenja, što je, prepostavlja se, Donald Trump odbio, prenosi BBC. Je li to točno, trebalo biti biti jasnije nakon konferencije za medije američkog predsjednika.

Nakon preliminarnih razgovora između Trumpa i Kima, tajnica Bijele kuće Sarah Sanders kazala je novinarima da je ručak otkazan te da se američki predsjednik vraća u hotel, gdje će održati konferenciju za novinare. Nakon toga planiran je njegov povratak u SAD.

Odbila je detaljnije govoriti o tome što se, zapravo, dogodilo, javlja CNN. To se trebalo dogoditi u 14 sati po lokalnom vremenu.

Južnokorejska burza naglo je potonula nakon vijesti o mogućem prekidu razgovora. 

"Ne bih rekao da sam pesimist"

Razgovori s američkim predsjednikom o nuklearnim pitanjima mogli bi uroditi dobrim rezultatima, izjavio je sjevernokorejski lider Kim Jong Un, odgovarajući prvi put na pitanje stranih novinara.

"Prerano je za prognoze, ali ne bih rekao da sam pesimist", odgovorio je sjevernokorejski čelnik na pitanje novinara Washington Posta o mogućem ishodu summita s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

"U ovom mi se trenu zaista čini da će rezultati biti dobri", dodao je Kim na kratkom brifingu s novinarima u hotelu Sofitel Legend Motropole Hanoi.

 

 

Američki predsjednik Donald Trump pohvalio je odnos sa sjevernokorejskim liderom, ponovivši nekoliko puta da "nema razloga za žurbu... brzina mi nije važna... Važno je da postignemo pravi sporazum."

"Jako mi je drago što neće biti testiranja", istaknuo je Trump aludirajući na sjevernokorejsku pauzu u testiranju nuklearnih i interkontinentalnih raketa od 2017. godine.

Ponovio je također da Sjeverna Koreja po njegovu mišljenju može biti "ekonomska sila ako dvije strane postignu sporazum". (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene