Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un osobno je nadgledao pokusno ispaljivanje iz "supervelikoga" višecjevnog raketnog bacača, objavili su državni mediji u srijedu.

Galerija


Kim je "dao smjernice za pokusno ispaljivanje iz supervelikoga višecjevnog raketnog bacača u utorak", objavila je državna sjevernokorejska novinska agencija KCNA. "Izvest će se dva kruga pokusnog ispaljivanja", dodaje agencija.

Vezani članci Kim Jong Un (Foto:AFP) Čistka u Sjevernoj Koreji: Kim zbog neuspjelog sastanka s Trumpom pogubio petero visokih dužnosnika Kim Jong Un (Foto: AFP) Nakon što je Trump odustao od sankcija, Kim Jong Un vratio ljude u zajednički ured s Južnom Korejom

Sjeverna Koreja ispalila je u utorak ujutro dva projektila kratkog dometa u more, izvijestili su južnokorejski mediji. Projektili su ispaljeni prema Japanskome moru iz pokrajine Južni Pjongan, objavila je novinska agencija Yonhap navodeći južnokorejsko zapovjedništvo združenih snaga (JCS).

Zapovjedništvo dodaje da su oba projektila letjela oko 330 kilometara. Pokusno ispaljivanje provedeno je samo nekoliko sati nakon što je Sjeverna Koreja rekla da je spremna na nove pregovore s SAD-om o svojem programu nuklearnog oružja.

Oni su na mrtvoj točki od veljače, kada se Donald Trump i Kim Jong Un nisu uspjeli dogovoriti o denuklearizaciji Korejskog poluotoka.

Sjeverna Koreja jedan je od razloga zašto je američki predsjednik Donald Trump u utorak otpustio svog savjetnika za nacionalnu sigurnost Jona Boltona.

Američki su dužnosnici rekli da je Bolton odgovoran za neuspjeh veljačkih pregovora u Hanoiu, s Kim Jong Unom preporučujući popis beskompromisno čvrstih zahtjeva koje je Kim odbio.

Bolton, treći savjetnik za nacionalnu sigurnost otkako je Trump ušao u Bijelu kuću i vodeći "jastreb" u njegovoj administraciju, tražio je od predsjednika oštriji stav prema brojnim državama, poput Sjeverne Koreje.  (Hina)