Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'U orbitu treba postaviti i druge rakete'

Kim Jong-un naredio razvoj većih raketa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un naredio je znanstvenicima, inženjerima i drugim stručnjacima koji su sudjelovali u lansiranju rakete, je da se pristupi konstruiranju većih raketa.

Komunistički režim navukao je na sebe osudu velikog dijela međunarodne zajednice zbog toga što je sredinom prosinca lansirao raketu dugog dometa, objavila je službena novinska agencija.

Pročitajte i ovo Sjeverna Koreja testirala bojeve glave krstarećeg projektila lansirala i raketu Sjeverna Koreja testirala bojeve glave krstarećeg projektila Nosač zrakoplova Theodore Roosevelt Nakon novih prijetnji Što rade američki nosač zrakoplova, razarači i azijski ratni brodovi u spornom moru?

'Morate konstruirati i lansirati niz dodatnih satelita, pa tako i komunikacijskih te rakete većeg kapaciteta', rekao je Kim.

'Lansiranje je bilo potvrda neovisnog i legitimnog prava Demokratske Narodne Republike Koreje na korištenje svemira u miroljubive svrhe', kazao je, dodavši da su raketa, satelit i kontrolni uređaji 'proizvedeni sa 100-postotnom stručnošću'.

>>Otkrivena nova postrojenja za obogaćivanje urana u Sj. Koreji

Kim je dva dana nakon lansiranja organiziranog 12. prosinca rekao da u orbitu treba postaviti i druge satelite.

Sjeverna Koreja tvrdi da su njezine rakete dugog dometa nosači satelita civilne namjene. Sjedinjene Države i njihovi saveznici drže da je to lansiranje bilo još jedno ispitivanje balističke rakete, nakon pokusa s raketama dugog dometa 2006. i 2009. nakon kojih su uslijedili nuklearni pokusi.

Rezolucije 1718 i 1874 UN-a zabranjuju Pjongjangu svaku nuklearnu i balističku aktivnost.

Kina, saveznica Pjongjanga, pokušava, kažu diplomati, spriječiti pokušaje zapadnih zemalja u UN-ovu Vijeću sigurnosti da Sjevernoj Koreji uvedu nove sankcije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene