Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kažu da su potrebni zemlji

Branitelji Kijeva 'okrenuli pogled' na istok zemlje: 'Ljudima koji žive tamo to se neće svidjeti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neki od njih nose crne maske i trošnu vojnu odjeću, drugi su nauoružani drvenim palicama sa šiljcima, ali su svi ujedinjeni u culju zaštite Kijeva, dok traje novonastali politički vakuum, izazvan svrgavanjem bivšeg ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča.

Prosvjedne skupine u Kijevu, nazvane 'sotnji', zauzele su ured Viktora Janukoviča, koji je u petak pobjegao iz Kijeva. Te grupe djeluju pod blagoslovom ukrajinskog parlamenta, a kontroliraju ih Janukovičevi protivnici i policija, koja se povukla nakon što je Janukovič u subotu srušen s vlasti.

Pročitajte i ovo Napad na Ukrajinu Na udaru i Harkiv Rusija izvela žestoke raketne napade na Kijev i druge gradove, Kličko se oglasio o žrtvama Slika nije dostupna Želi se vratiti u Kijev Janukovič se okomio na bandu 'neonacionalista i fašista': 'Živ sam i dobro se osjećam'

Ta samoprozvana obrambena sila sad ima planove koji sežu i izvan Kijeva, odnosno na istok Ukrajine, koji je većinski proruski nastrojen.

UŽIVO Rusija opozvala svog veleposlanika u Ukrajini

Sotnji i dalje patroliraju ulicama Kijeva te drže stražu ispred državnih zgrada ili marširaju kroz mnoštvo na kijevskom Trgu neovisnosti, poznatijem kao Maidan.

'Iz naših džepova'

"Kijev je još uvijek ugrožen. Moramo stajati ovdje jer novac za obnovu svega ovoga ide iz naših džepova, iz ove banke", istaknuo je za Reuters Ruslan (43), vozač taksija sa zapada zemlje, koji je većinski proeuropski orjentiran.

Sotnji ističu kako su potrebni u zaštiti ukrajinskog naroda i institucija tijekom novonastalog političkog vakuuma, odnosno najmanje do izbora novog ukrajinskog predsjednika, 25. svibnja.

Pogledi na istok Ukrajine

No, sad se čini kako njihove ambisije sežu daleko izvan Kijeva, u Janukovičev istočni dio zemlje, koji predstavljaju uglavno regije ruskog govornog područja i kojima se događaji iz Kijeva nimalo ne sviđaju.

"Idu u Donjeck, Harkiv i Lugansk, regije gdje se još puno toga mora napraviti", kaže Ruslan, potvrđujući kako samoprozvani branitelji Kijeva žele intervenirati i na istoku zemlje.

I radikalna anti-Janukovičeva skupina Spilna Sprava isto tako ističe kako branitelji Kijeva održavaju red na istoku zemlje.

'Ljudima se to neće svidjeti'

Ako se to pokaže istinitim, rezultati bi mogli biti eksplozivni, tvrdi Reuters.

Međutim, ima i onih na Maidanu, koji se pribojavaju kako bi ekspanzija na istok zemlje navedenih skupina mogla biti viđena kao čin agresije te da bi to građani na istoku zemlje mogli gledati s prijezirom. Na istoku zemlje većina njeguje stare veze s Rusijom, radije nego nove s Europskom unijom.

"Slanje tih ljudi na istok moglo bi se shvatiti kao provokacija. Ljudima koji žive tamo to se neće svidjeti", rekao je Andrei Kondor (27), financijski savjetnik.

Ruslan, međutim, uvjerava kako namjere branitelja Kijeva nisu zle. "Nemamo rogove, nismo vragovi, mi smo mirni ljudi, koji žele da njihova djeca, kao i naša, žive pod normalnom vladom", naglašava on.

"Kad sve ovo jednom završi, jednostavno ćemo otići kući u naše vrtove, ali ćemo se uvijek prvi odazvati ako bude potrebno", zaključuje Ruslan.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene