Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Khorasan slijedi ciljeve al Qaede i želi napadati 'nevjerničke' države na zapadu u spektakularnim akcijama.


Početak zračnih napada SAD-a i saveznika na ciljeve terorističke skupine Islamska država u Siriji otkrio je postojanje još jedne "vrlo opasne" skupine imenom Khorasan, koja je do prije nekoliko dana bila potpuno nepoznata, a za koju službeni Washington tvrdi da već neko vrijeme planira napade na zapadne ciljeve.

Vezani članci Ilustracija (Foto: AFP) 27 osoba poginulo u borbama vojnika i džihadista al Qaede Slika nije dostupna Uskoro na tron Al Qaide sjeda sin Osame bin Ladena

Za Khorasan javnost nije znala do utorka, kad je objavljeno da se i njezina uporišta nalaze među ciljevima zračnih napada. Istodobno je američka vlada objavila da Khorosan planira "veće napade" na ciljeve u Europi i SAD-u te da su planovi za te napade već daleko odmakli.

Iako nepoznatu, skupinu američka tajna služba promatra već oko dvije godine, otkrio je američki državni odvjetnik Eric Holder.

Saudijska Arabija okrila novu ćeliju al Qaede!

Skupina je "vrlo opasna", izjavio je Holder za Yahoo News, pojašnjavajući da njezini pripadnici imaju borbeno iskustvo u Afganistanu, Pakistanu, Iranu i Iraku. Prema njegovim riječima, aktivnosti Khorasana bili su razlog za pooštravanje sigurnosnih mjera u srpnju u zračnim lukama Europi i na Bliskom istoku za letove u SAD.

General William Maywille iz glavnog stožera SAD-a tvrdi čak da je skupina, koju opisuje kao islamističku, "u posljednjoj fazi priprema" napada na "zapadne ciljeve, možda i na američkom tlu". Zapravo, Khorasan se nalazi neposredno pred pokretanjem napada na ciljeve u Europi i SAD-u, tvrde službeni američki izvori. Stoga je cilj osam napada s raketama Tomahawk u Siriji u utorak bio upravo Khorosan.

Khorasan je ogranak Fronte al-Nusra u Siriji, koja pripada al Qaedi. Njemački stručnjak za Bliski istok Guenter Meyer smatra da je Khorasan doista u ovom trenutku najveća opasnost za SAD. Khorasan slijedi ciljeve al Qaede i želi napadati "nevjerničke" države na zapadu u spektakularnim akcijama, rekao je Meyer u srijedu za njemačku radijsku postaju Deutschlandradio Kultur. Za razliku od Khorasana, čiji su ciljevi navodno u Europi i SAD-u, Islamska država bori se uglavnom protiv ciljeva u svome susjedstvu.

Ostaje međutim činjenica da se o tok skupini do prije dva dana nije u javnosti ništa znalo, unatoč činjenici da službeni Washington tvrdi da ju prati već dvije godine. O njoj ne postoje ni informacije na internetu, a tek se posljednjih sati pojavljuju tekstovi s pitanjima o čemu je riječ. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju