Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ispitali žrtve

Inspekori UN-a prikupili prve uzorke krvi u Siriji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stručnjaci UN-a za kemijsko oružje ispitali su u ponedjeljak žrtve prošlotjednog napada otrovnim plinom u četvrti Damaska pod kontrolom pobunjenika i uzeli uzorke krvi, nakon što su i sami inspektori preživjeli snajperski napad na konvoj, izvješćuje Reuters.

Inspektori UN-a prešli su crtu bojišnice u središtu Damaska, koje je pod kontrolom vlade Bašira al-Asada, i ušli u predgrađe Mouadamiya, jedno od najmanje četiriju predgrađa koja su u srijedu prije svitanja napadnuta otrovnim plinom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna UN-ovo izvješće potvrdilo U kemijskom napadu u Siriji korišten je sarin, evo kako on djeluje na ljude Slika nije dostupna S njim se slaže i Moskva Kerry zaprijetio Asadu u slučaju kršenja dogovora o razoružanju

>> Snajperisti u Siriji pucali po vozilu s inspektorima UN-a

Liječnik Abu Karam je javio da se njegova ekipa nalazi u džamiji Rawda te da liječnici i inspektori razgovaraju s pacijentima i uzimaju im uzorke krvi. U pratnji inspektora su pripadnici Slobodne sirijske vojske, krovne udruge oporbenih stranaka.

UN je priopćio da je, usprkos proteku vremena, još uvijek moguće prikupiti dokaze kako bi se utvrdio napad kemijskim oružjem na predgrađa Mouadamiya, Irbin, Ain Tarma i Jobar. "Usprkos činjenici da je prošao određeni broj dana, glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon vjeruje da će njegov tim moći prikupiti i analizirati dokaze koji su relevantni za istragu o napadu od 21. kolovoza", kazao je UN-ov glasnogovornik Farhan Haq.

Velika Britanija je u nedjelju objavila da su dokazi o napadu, u kojem je, kako se vjeruje, ubijeno nekoliko stotina ljudi, uoči posjete UN-ova tima već možda uništeni. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene