Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kenijski politički suparnici potpisali sporazum o podjeli vlasti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kenijski predsjednik Mwaki Kibaki i oporbeni vođa Raila Odinga potpisali su danas sporazum kojim je okončana postizborna kriza u toj zemlji.

Uz televizijski prijenos, dvojica političara potpisala su sporazum postignut uz posredovanje bivšeg glavnog tajnika UN-a Kofija Annana, koji je ranije objavio da su dvije strane postigle sporazum o koalicijskoj vladi.

Pročitajte i ovo Potpisivanje sporazuma Dinamov stadion "Nema više prepreka za izgradnju novog stadiona u Maksimiru": Plenković otkrio kada bi mogao biti gotov Mjesto na kojem su živjeli članovi kulta koji su se izgladnjivali do smrti - 1 strašno! FOTO Vođa kulta optužen za ubojstvo 191 djeteta, pronašli više od 400 leševa: Izgladnjivao ih do smrti da odu u raj

Najvažniji dio sporazuma je uvođenje dužnosti premijera, kako je to tražila oporba, rekao je Annan.

Kibaki je pristao na taj oporbeni uvjet, iako još nisu jasne ovlasti premijera, kao ni to koliko će još ministarstava dobiti Odingina strana.

Odinga i Kibaki u četvrtak su prvi put u mjesec dana sjeli za zajednički stol nakon što su pregovori njihovih predstavnika početkom tjedna upali u slijepu ulicu.

Odinga i Kibaki bili su pod velikim pritiskom da postignu kompromis oko spornog Kibakijeva reizbora 27. prosinca, koji je pokrenuo val etničkog nasilja u kojem je poginulo 1.000 ljudi, a 300.000 ih je raseljeno.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene