Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kenija: Oporba odbila razgovor s Kibakijem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kenijska oporba je odbacila ponudu novoizabranog predsjednika Mwaija Kibakija da s njim pregovara o budućnosti zemlje, no jutros je s Kibakijem razgovarao južnoafrički dobitnik Nobelove nagrade za mir nadbiskup Desmond Tutu, izvijestili su svjetski mediji.

Glasnogovornik Narančastog demokratskog pokreta (ODM) za britanski je BBC rekao kako neće biti nikakva dijaloga utemeljenog na Kibakijevim uvjetima. ODM očekuje pomoć međunarodnih posrednika koji bi, prema mišljenju stranačkih čelnika trebali odigrati ključnu ulogu u borbi za tu istočnoafričku zemlju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Šok zbog reakcije voditeljice Posvađali se zbog izbora: Izvadila kost iz juhe i njome počela mlatiti supruga, završio je u bolnici Slatine Policija istražuje Novi slučaj nasilja kod Splita, majka objavila: "Sina su zavezali za stup i stavili mu traku na usta. Nije mogao disati"

Oporba je odbacila i prijedlog o formiranju vlade nacionalnog
jedinstva što ga je iznio Glavni tužitelj Amos Wako. Jučer je predsjednik Kibaki izrazio želju da sudjeluje u dijalogu, no prethodno je postavio uvjet - hitan prekid nasilja u zemlji.

Istodobno se oglasio i francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner koji je kazao kako vjeruje da su nedjeljni kenijski izbori vjerojatno lažirani, prenio je dpa.

Na pitanje novinara da komentira nasilje koje je opustošilo zemlju i donijelo brojne ljudske žrtve nakon reizbora dosadašnjeg predsjednika Mwaija Kibakija, Koucher je odgovorio: "Sukob je ocijenjen kao civilni rat. Možda i jest. No to je istodobno rat za demokraciju. Jesu li izbori lažirani ili nisu? Mislim da jesu, mnogi tako misle. Amerikanci misle isto. Englezi, koji dobro poznaju prilike u zemlji, također misle da su izbori lažirani."

Kouchner čije su se ishitrene izjave dosad u više navrata našle na naslovnicama dodao je: "Na kraju je Kibaki dobio nekoliko milijuna glasova, što je malo zamrsilo stvari."

A, novoizabrani predsjednik, čiji reizbor oporba odbacuje, u petak se ujutro u svojoj rezidenciji u Nairobiju sastao s južnoafričkim dobitnikom Nobelove nagrade za mir, nadbiskupom Desmondom Tutuom, izvijestili su službeni kenijski izvori, a prenio France presse. Tutu je jučer razgovarao i s čelnikom Narančastog demokratskog pokreta Railom Odingom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene