Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kenija: 300 mrtvih, Odinga najavljuje prosvjed

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od 300 Kenijaca je ubijeno, a oko 100.000 raseljeno kao posljedica nereda i sukoba koji su izbili nakon predsjedničkih izbora na kojima je, drugi put za redom, petogodišnji mandat osvojio Mwai Kibaki, iz plemena Kikuyu, dok ga suparnički kandidat Raila Odinga opetovano optužuje za namještanje izbora, javljaju agencije.

Kenijsko povjerenstvo za ljudska prava traži od Kibakija da pristane na nezavisnu kontrolu spornog brojanja glasova jer Kenija "neće preživjeti ovu situaciju ukoliko se vođe neće ponašati poput državnika", izvješćuje Reuters.

Pročitajte i ovo Ilustracija Šok zbog reakcije voditeljice Posvađali se zbog izbora: Izvadila kost iz juhe i njome počela mlatiti supruga, završio je u bolnici Slatine Policija istražuje Novi slučaj nasilja kod Splita, majka objavila: "Sina su zavezali za stup i stavili mu traku na usta. Nije mogao disati"

Glasnogovornik vlade Alfred Mutua, međutim, tvrdi da su sukobi zahvatili tek tri posto od 34 milijuna stanovnika.

"Kenija ne gori i nije u raljama podjele", poručio je Mutua čije
riječi prenose dpa i AP.

Međunarodna federacija za ljudska prava (IFHR) ukazuje na sve veći broj poginulih i raseljenih. Njih oko 5.400 pobjeglo je u susjednu Ugandu, priopćio je IFHR. AFP podsjeća da je većina ubijenih iz plemena Kikuyu jer su se na njih okomili pripadnici drugih kenijskih plemena, optužujući Kikuye da su monopolizirali politiku i biznis. U srijedu je 30 Kikuya zapaljeno u crkvi u kojoj su pokušali naći utočište od bjesne gomile. Militantni ogranak Kikuya, skupina Mingiki, krenula je pak u osvetničke pohode.

Potpredsjednik Moody Awori u međuvremenu upozorava da neredi državu dnevno koštaju 31 milijun dolara.

Raila Odinga, usprkos zabrani, pozvao je u četvrtak na masovni prosvjed na kojem, kako je kazao, očekuje milijun ljudi. Prosvjed bi se trebao održati u gradskom parku Uhuru u samom središtu Nairobija. Gomile Odingovih pristaša već se okupljaju a policija za suzbijanje nereda koristi suzavce i vodene topove.

"Cijeli Nairobi će doći u Uhuru", kazao je stanovnik Kibere, jednog od najvećih afričkih 'slumova' i rasadnik Odingovih pristaša.

Odinga za izlaz iz krize predlaže međunarodno posredovanje i
uspostavu privremenu podjelu vlasti koja ne bi smjela trajati više od tri mjeseca. 

Uganda čestitala Kibakiju na pobjedi  

Predsjednik Ugande Yoweri Museveni uputio je čestitke kenijskom predsjedniku Mwai Kibakiju na ponovnom izboru za predsjednija zemlje, javlja Reuters ističući da je Museveni prvi afrički vođa koji je to učinio.

"Predsjednik Museveni telefonski je uoutio predsjedniku Kibakiju čestotku na ponovnom izboru za predsjednika", kazao je John Nagenda, savjetnik predsjednika za medije.

SAD i Velika Britanija pozivaju na prekid nasilja

SAD i Velika Britanija zajednički su pozvale ne prekid nasilja u Keniji i podržale inicijativu Europske unije, Commonwealtha i Afričke unije (AU) za potporu pomirbi i nacionalnom jedinstvu u toj istočnoafričkoj zemlji.

"Hitan prioritet je sustavno pozivanje političkih čelnika Kenije na prekid nasilja njihovih sljedbenika, i intenzivan politički i pravni proces koji može graditi ujedinjenu i mirnu budućnost za Keniju", navodi se u zajedničkoj izjavi američke državne tajnice Condoleezze Rice i britanskog ministra vanjskih poslova Davida Milibanda, koje je objavio State Department.

Rice i Miliband u tom su kontekstu pozdravili poziv Afričke unije za prekid nasilja, te angažiranje EU-a, Commonwealtha i AU-a u interesu demokracije u Africi.

U priopćenju su naglasili kako "nezavisna izvješća govore o ozbiljnim nepravilnostima u procesu prebrojavanja glasova" nakon izbora u Keniji, što je dovelo do eksplozije etničkog, plemenskog, nasilja sa stotinama žrtava u toj donedavno najstabilnijoj zemlji regije.

SAD i Velika Britanija zajamčile su da će pružiti "diplomatsku i
političku pomoć" kako bi podržale pomirbu i nacionalno jedinstvo u ključno vrijeme za Keniju i regiju istočne Afrike.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene