Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kemijski napadi u Siriji

Pobuna ruskog diplomata: Rusija se ponovno suprotstavlja Zapadu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija koja pruža podršku režimu u Damasku nanovo se usprotivila Zapadu oko umiješanosti sirijskog režima u kemijske napade, na sastanku u utorak u UN-u posvećenom mandatu međunarodnih istražitelja zaduženih da otkriju počinitelje.

Kao i drugi ruski dužnosnici zadnjih tjedana, pomoćnik ruskog predstavnika u UN-u Vladimir Šafronkov okomio se na nedavno izvješće stručnjaka o pokolju plinom sarinom počinjenom 4. travnja u Han Šejkunu u kojem je bilo više od 80 mrtvih.

Pročitajte i ovo Napad na regiju Harkiv Na obrazovnu ustanovu Ruski napad na granici s Ukrajinom: Četiri osobe prevezene u bolnicu, ima i mrtvih Belgijski premijer Alexander De Croo Izbori su u lipnju Belgija istražuje moguću umiješanost Rusije u europsku izbornu kampanju

Zaključci izvješća pripisuju odgovornost za kemijski napad sirijskom režimu.

Kako se mogu koristiti u toliko navrata izrazi poput "vjerojatno", "moguće", "najvjerojatnije" u dokumentu kojim se optužuje Damask, pobunio se ruski diplomat.

"Za režim neširenja oružja, korisno je imenovati krivce, no zabilježeni su sustavni propusti u radu istražitelja", dodao je on.

Vladimir Šafronkov osudio je činjenicu da istražitelji nisu došli u Han Šejkun, odlučivši se za "rad na daljinu", te je zatražio preispitivanje njihova sastava.

Od četvrtka dva nacrta rezolucije, jedan ruski, drugi američki, konkuriraju u Vijeću sigurnosti UN-a vezano uz smjenu skupine istražitelja UN-a i Organizacije za zabranu kemijskog oružja čiji mandat istječe 16. studenoga. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene