Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Kemijski Ali': 'Nemam se za što ispričati'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rođak Sadama Huseina priznao je u nedjelju na sudu u Bagdadu da je naredio čišćenje kurdskih sela tijekom vojne operacije Anfal 1988., ali je istaknuo da je ispravno postupio i da se nema za što ispričati.

Ali Hasanu al-Madžidu poznatom kao "kemijski Ali" sudi se zajedno s petoricom bivših čelnika stranke Baath za zločine počinjene u vojnoj operaciji Anfal (Ratni plijen).

Pročitajte i ovo Razvoj slavonskih sela - 5 Sela u blatu Ova su sela svi prekrižili: "Nitko nema pitku vodu, struju, uličnu rasvjetu. Kao da živimo u 15. stoljeću" Recep Tayyip Erdogan Nemiri bez kraja Turski vojnici poginuli u Iraku: Erdogan sazvao hitan sastanak

Početkom mjeseca siječnja izjavio je na sudu da je postrojbama
naredio da pogube sve koji nisu poslušali vladinu naredbu i napustili svoja sela, a u nedjelju je naglasio da je on bio jedini koji je izdavao naredbe za uništenje sela i progon ljudi.

No, rekao je da je to bila zakonita vojna operacija pošto su kurdski pobunjenici u sjevernom Kurdistanu pristali uz Iran u zadnjoj fazi iračko-iranskog rata.

"Kemijski Ali" se smatra glavnim organizatorom pohoda u kojemu je pobijeno, kako tvrde tužitelji, 180.000 ljudi, većinom otrovanih plinom.

Sadam Husein, protiv kojega je isto bila podignuta optužnica u ovom postupku, pogubljen je koncem prosinca pošto je osuđen u drugom procesu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene