Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dug i do 800 milijuna eura

Crkva u Sloveniji pred financijskim krahom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Katolička crkva u Sloveniji pred financijskim je krahom. Nagađa se da je dužna i do 800 milijuna eura, a pokažu li se nagađanja istinitima, bit će to jedno od najvećih dugovanja u povijesti Katoličke crkve.

Mariborska nadbiskupija bankama je dužna 800 milijuna eura. Osnovala je dva jaka i uspješna holdinga i investirala. Do gospodarske krize sve je bilo uspješno, a onda su prihodi nestali te je počelo zaduživanje. Prošli mjesec holdinzi su objavili da dugove ne mogu vratiti.

Pročitajte i ovo U Hrvatsku stiže prvi filipinski svećenik - 1 Sve više stranih radnika U Hrvatsku stiže prvi filipinski svećenik: "Veliki su procesi pred nama" Dijete, ilustracija Zlostavljano najmanje 4815 djece Portugalska crkva isplatit će odštete žrtvama seksualnog zlostavljanja

>> Mariborska nadbiskupija: Nismo zaduženi 800 milijuna eura

'Sve vas molim da mi oprostite greške kojih je bilo. Priznajem ih i izražavam žaljenje. Uvjeren sam da će pojedinačne ustanove, bile one pastoralne, administrativne, pedagoške, gospodarske ili financijske, te greške ispraviti i ukloniti', rekao je Franc Kramberger, bivši mariborski nadbiskup.

Nadbiskup Kramberger podnio je ostavku, navodno na zahtjev samog Svetog oca. Papa je u Sloveniju poslao i vatikanske stručnjake. Zadatak im je spasiti nadbiskupiju koja je stvorila jedno od najvećih dugovanja u povijesti Katoličke crkve.

'Iako mariborska nadbiskupija kroz dva holdinga nije neposredno baratala s imovinom, ni svojom ni tuđom, osjećamo moralnu odgovornost i preuzimamo je', naglasio je novi mariborski nadbiskup Marjan Turnšek. Za to su angažirali stručnjake-laike i to iz inozemstva. Nije isključeno da su upravo oni ključ ovoga bankrota.

Za razliku od Hrvatske, Slovenija nema potpisane ugovore sa Svetom stolicom. Stoga tamošnja Katolička crkva ne dobiva proračunski novac i nije poput hrvatske izrasla u financijski osiguranu instituciju. Slovenska crkva živi isključivo od vjernika i nezavisna je od bilo čije političke volje. Štoviše, povrat dijela imovine dobila je tek nakon pritiska Bruxellesa na Ljubljanu. Upravo su tu imovinu upotrijebili kao zalog za hipotekarne kredite. A sad spašavaju što se spasiti da.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene