Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Drugi svjetski rat

Katolička crkva od nacista sakrila više od 3000 Židova: Papa Franjo naredio objavu dokumenata

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Katolička crkva sakrila je u Rimu više od 3000 Židova tijekom Drugog svjetskog rata, pokazuju dokumenti objavljeni u četvrtak.

Prema objavljenim dokumentima, Katolička crkva u Rimu je sakrila više od 3000 Židova za vrijeme Drugog svjetskog rata. 

Dokumenti Pontifikalnog biblijskog instituta sadrže imena 3600 ljudi kojima su pomogli katolički redovnici. Usporedbom s dokumentima rimske židovske zajednice utvrđeno je da su 3200 bili Židovi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vozi se otežano Automobil se zapalio u vožnji na autocesti A1: Vatrogasci još gase požar

Te su podatke prikupili isusovci nakon oslobođenja Rima u lipnju 1944. Talijanski povjesničar Renzo de Felice koristio ih je u svome istraživanju 1961., ali su desetljećima smatrani izgubljenima.

Uloga Vatikana tijekom nacističkog razdoblja u Njemačkoj i Austriji te fašističkog režima Benita Mussolinija u Italiji i dalje izaziva kontroverze.

Papu Pia XII., koji je Crkvom upravljao od 1939. do 1958., povjesničari kritiziraju da je surađivao s nacističkom Njemačkom i da je šutio o holokaustu. No, neki ga povjesničari brane.

Pročitajte i ovo Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović Migracijski pritisak Božinović otkrio da je sinoć spriječen ulazak 600 migranata u Hrvatsku: "To su brojke bez presedana"

Papa Franjo je naredio da se objave svi dokumenti i arhivi su otvoreni od 2020. U Rimu je na početku Drugog svjetskog rata živjelo između 10.000 i 15.000 Židova, a više od 2000 ubile su nacističke snage.

Okupacija grada trajala je devet mjeseci dok ga nisu oslobodili saveznici u lipnju 1944.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene