Rimokatolička Crkva u četvrtak je formalno promijenila svoje učenje proglasivši smrtnu kaznu nedopustivom u svim okolnostima.

Galerija


Katolička Crkva stoljećima je dopuštala smrtnu kaznu u krajnjim slučajevima, ali je stajalište počela mijenjati u vrijeme pape Ivana Pavla II., koji je umro 2005. godine.

Vezani članci Svećenik, ilustracija (Foto: Pixsell,Kristina Stedul Fabac) Na društvenim mrežama žestoko napali svećenika zbog skandalozne objave, on nam tvrdi: "Ne znam ništa, nedavno sam bio hakiran" Svećenik Brian Stanley (Foto: Allegan County Sheriff\'s Office/St. Margaret Parish) Svećenik tinejdžera vezao, ljepljivom vrpcom mu prekrio oči i usta pa ga zaključao ga u ormar, biskupija sve tajila

Vatikan je objavio da je promijenio univerzalni katekizam, sažetak Crkvenog učenja, kako bi odražavao kategoričko protivljenje pape Franje smrtnoj kazni.

Katekizam tako po novom kaže da je "smrtna kazna nedopustiva jer je napad na nepovredivost i dostojanstvo osobe", citirajući papu Franju.

Očekuje se da će nova odredba naići na veliko protivljenje katolika u zemljama kao što su Sjedinjene Države, gdje mnogi katolici podržavaju smrtnu kaznu.

Za promjenu katekizma odgovorna je Kongregacija za nauk vjere, tijelo za promicanje i zaštitu katoličke doktrine.

Papa ju je odobrio 11. svibnja na audijenciji s prefektom te kongregacije. (Hina)