Japan pogubio još šest članova kulta odgovornog za napad sarinom (Foto: AFP)
Japan pogubio još šest članova kulta odgovornog za napad sarinom (Foto: AFP) Foto: Afp

Japan je u četvrtak pogubio još šest pripadnika kulta Aum Shinrikyo, odgovornog za napad smrtonosnim plinom sarinom u tokijskoj podzemnoj željeznici 1995. godine, izvijestila je javna televizija NHK.


Sudski postupak protiv optuženih članova Auma dovršen je u siječnju, a svih 13 pripadnika kulta osuđenih na smrt sada je pogubljeno. Bivši vođa kulta Chizuo Matsumoto, poznat kao Shoko Asahara i šestorica pripadnika pogubljeni su 6. srpnja vješanjem.

Vezani članci Slika nije dostupna Indija pogubila organizatora napada u Mumbaiju 1993. Slika nije dostupna Novi detalji smaknuća koje je pošlo po zlu: 'Svi su bili prekriveni krvlju, a on je pokušao strgnuti remenje sa sebe'

Asahara je zajedno s još 12 članova svog kulta Aum Shinrikyo, koji je miješao budističku i hinduističku meditaciju s učenjima o sudnjem danu, osuđen na smrt zbog niza zločina u kojima je ubijeno ukupno 27 ljudi.

U napadu sarinom u podzemnoj željeznici u Tokiju u ožujku 1995. pripadnici kulta ubili su 13, a ozlijedili više od 6000 ljudi.

Japan je, uz SAD, jedna od rijetkih razvijenih zemalja koje izvršavaju smrtne kazne. (Hina)