Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poslali ozbiljno upozorenje

Zabrinjavajuće izvješće UN-a: "Mađarska odbija tražitelje azila i danima ih izgladnjuje"

Tranzitni centar u Mađarskoj, ilustracija (Foto: AFP)
Tranzitni centar u Mađarskoj, ilustracija (Foto: AFP) Foto: Afp
UN-ova humanitarna agencija izazvala je uzbunu izvješćem u kojem se govori da krajnje desna vlada u Mađarskoj izgladnjuje odbijene tražitelje azilante. Radi se o cijelim obiteljima.

Iako su mađarske vlasti obećale da će prestati s izgladnjivanjem odbijenih tražitelja azila nakon intervencije Europskog suda za ljudska prava, izvješća UN-a sugeriraju kako se s tom praksom nastavilo.

Pročitajte i ovo Granični prijelaz Svilaj Pokušali ilegalno ući u Hrvatsku Policajci pretraživali kamion, a onda se oglasio uređaj za otkucaje srca: Objavljeni detalji akcije Viktor Orban Migracijski pakt je propao? "Migranti su prešli Rubikon": Pucnjava na policijsku patrolu, oglasio se Orban

Ravina Shamdasani, glasnogovornica Visokog povjerenika UN-a za ljudska prava kazala je da je takva politika kršenje međunarodnog prava.

Mađarske vlasti pritvaraju migrante i tražitelje azila bez prava na boravak u zemlji u takozvanim tranzitnim zonama. Tražitelji azila koji su odbijeni i podliježu nalogu o protjerivanju, lišeni su hrane za vrijeme provođenja postupka, unatoč činjenici da on može trajati i do pet dana, navodi se u izvješću UN-a.

"Migranti su namjerno lišeni hrane što može dovesti do pothranjenosti i štetiti njihovom zdravlju. Zabrinuti smo zbog postupka u prihvatnim centrima. To je u suprotnosti s međunarodnim zakonima i standardima", kazala je Shamdasani navodeći kako su izuzeci navodno napravljeni za trudnice i dojilje.

Prema podacima UN-a, od kolovoza prošle godine najmanje je 21 migrant bio izložen višednevnim gladovanju, piše Independent.

Mađarska vlada priopćila je da migranti u velikom broju slučaja nisu pritvoreni i mogu otići dobrovoljno. UN, naprotiv, javlja da su povratci migranata prisilni nakon što su bili izloženi višednevnim nehumanim uvjetima.

Mađarski premijer Viktor Orban svoju popularnost stekao je upravo na temelju snažnog antimigrantskog stava.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene