Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Danski karikaturist Kurt Westergaard, koji je 2005. nacrtao proroka Muhameda s bombom u turbanu, dobit će sutrau Potsdamu nagradu za medije M100, rekli su organizatori.


Westergaard će biti nagrađen za 'nepopustljivi angažman za slobodu tiska i izražavanja, i hrabrost u obrani tih demokratskih vrijednosti unatoč prijetnjama smrću i nasilju', rekao je odbor za dodjelu nagrade.

Na svečanosti u potsdamskoj palači Sanssouci će glavni govor održati njemačka kancelarka Angela Merkel a nazočit će urednici i izdavači iz vodećih europskih medijskih kuća.

Vezani članci Davor Štambuk (Foto: Igor Kralj/PIXSELL) Preminuo poznati hrvatski karikaturist Davor Štambuk Slika nije dostupna Preminuo karikaturist Oto Reisinger

Westergaardova karikatura, objavljena zajedno s drugim karikaturama Muhameda u danskom listu Jyllands-Posten 2005. godine, izazvala je buru prosvjeda u arapskom i muslimanskom svijetu, a u siječnju 2010. godine je 75-godišnjeg karikaturista sjekirom u njegovu domu pokušao napasti jedna Somalac. Westergaarda je spasila policija. (Hina)