Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dan do konklave

Kardinali stigli u Vatikan: Doznajte o kojima se najviše priča!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oči svijeta već su danima uprte u Vatikan gdje su gotove sve pripreme za izbor novog poglavara Katoličke Crkve. Stigli su svi kardinali elektori, tisuće novinara, ali pristiže i sve više vjernika iz čitavog svijeta koji žele dočekati novog Papu.

Tehnički je sve spremno, svi kardinali su stigli u Rim, još će se najvjerojatnije održati njihov posljednji radni sastanak uoči ulaska u Sikstinsku kapelu. Ono što je obilježilo kardinalske susrete bez dvojbe je zajednički istup američkih kardinala koji su kazali da oni nisu spremni za početak konklava jer premalo znaju o aferi Vatileaks, pa su čak i prozvali talijanske kardinale da oni požuruju početak konklava ne bi li za papu progurali svog favorita.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pojedinosti još nejasne Kardinali počinju dug proces izbora novog Pape Slika nije dostupna Papin najbliži suradnik otkrio Kakav će biti odnos Benedikta XVI. i novog pape?

Jedan od ozbiljnijih kandidata za Petrovu stolicu, kardinal O'Malley, nadbiskup Bostona, kazao je da postoje dvije škole mišljenja. Jedna zastupa stav da papa treba bit kardinal koji nije iz rimske kurije, dok druga smatra obratno.

>> Kardinali odlučili: Izbor novog pape počinje u utorak!

Ali svi se slažu da su reforme rimske kurije, ali i načina rada državnog tajništva koje je polagano počeo Benedikt XVI., neodgodive. Njemački kardinal Kasper išao je tako daleko da je u tisku optužio rimsku kuriju za unutarnju korupciju i razne sablazni, pa je kardinalima zadnjih dana zabranjeno da javno govore. Profil pape koji će voditi crkvu 21. stoljeća očito nije lako pronaći.

Špekulira se s imenima favorita koji će doći na mjesto pape, u 70 posto slučajeva je netko od favorita i bio izabran za papu. Trenutno su među najizglednijim kandidatima bostonski kardinal O'Malley, njujorški Dolan, koji se nedavno našao i na listi nepoželjnih zbog svoje politike prema pedofilskim skandalima u Crkvi te kanadski kardinal, o čijem bratu su kanadski mediji u posljednje vrijeme pisali kako je zavodio tinejdžericu. Spominje se i talijanski kardinal Scola oko kojeg se ni Talijani se ne mogu složiti. Poznato je da će se oni radije odreći papinstva nego državnog odvjetništva u kojem se kreira politika.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene