Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sudska odluka

Kardinala Puljića 'tjeraju' iz sarajevske rezidencije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dio upravne zgrade Vrhbosanske nadbiskupije u Sarajevu u kojoj se nalazi i rezidencija kardinala Vinka Puljića mora se vratiti čovjeku koji je u njoj živio za vrijeme bivše Jugoslavije.

Općinski sud u Sarajevu donio je odluku po kojoj se Fadilu Smajoviću daje pravo na povratak stana u kojem je živio do 1992. godine. 'Odluka je donesena iako bivši stanar nikada nije imao stanarsko pravo niti je zgrada bila nacionalizirana. Činjenica je kako zakoni u Bosni i Hercegovini omogućuju da prednost ima onaj koji je stanovao od privatnog vlasnika što je nevjerojatno', komentirao je za Dnevnik.hr cijelu situaciju kardinal Vinko Puljić.

Pročitajte i ovo Sarajevo Alarmantno stanje Sarajevo je drugi najzagađeniji grad na svijetu: Zbog kvalitete zraka godišnje umre 3300 ljudi Požar trgovačkog centra u Sarajevu - 6 Vatrogasci na terenu VIDEO/FOTO Gori trgovački centar u Sarajevu: Vatra zahvatila i hotel, čule se eksplozije

>> BiH biskupi i dalje ustraju u podjeli države na četiri regije

>> Kardinal Puljić: Najgori su zločini počinjeni u ime vjere

Kardinal nam je rekao kako je bivši stanar u upravnoj zgradi Vrhbosanske nadbiskupije bio agent Službe državne bezbednosti, a sve prostorije u zgradi bile su ozvučene. Bez obzira na sve okolnosti koje ovaj slučaj čine nevjerojatnim, Općinski sud u Sarajevu je presudio u korist stanara. 'Sud je proglasio ovrhu i još traži da platimo odštetu. Nama to ne pada na pamet, a već smo dva puta platili da bi dobili svoje zgrade Bogoslovlja i Caritasa i više ne želimo to raditi', objašnjava kardinal Puljić.

Sarajevska nadbiskupija iz dijela bi svoje upravne zgrade i rezidencije kardinala Puljića trebala iseliti 17. studenog u 11 sati. Na ovu presudu Sud nije dopustio mogućnost žalbe, a kardinal Puljić nam je rekao i kako ne vidi smisla u prijavljivanju cijelog slučaja visokom predstavniku Europske unije u BiH Valentinu Inzku. 'On je znao za cijeli slučaj i nije ništa napravio. Da se radilo o nekoj drugoj religiji vjerojatno bi reagirao. Ovakve stvari se na kraju meni događaju, a zna se kako sam ja za očuvanje BiH napravio dosta', istaknuo je Puljić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene