Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dio upravne zgrade Vrhbosanske nadbiskupije u Sarajevu u kojoj se nalazi i rezidencija kardinala Vinka Puljića mora se vratiti čovjeku koji je u njoj živio za vrijeme bivše Jugoslavije.


Općinski sud u Sarajevu donio je odluku po kojoj se Fadilu Smajoviću daje pravo na povratak stana u kojem je živio do 1992. godine. 'Odluka je donesena iako bivši stanar nikada nije imao stanarsko pravo niti je zgrada bila nacionalizirana. Činjenica je kako zakoni u Bosni i Hercegovini omogućuju da prednost ima onaj koji je stanovao od privatnog vlasnika što je nevjerojatno', komentirao je za Dnevnik.hr cijelu situaciju kardinal Vinko Puljić.

Vezani članci Koronavirus u BiH BiH bez cjepiva, zaraza se širi Sarajevom: "Moramo izdržati. Za sada se ne vidi kraj pandemiji" Policija rastjerala koronaparty u Sarajevu Vlasniku restorana kazna od 21.000 kuna: Policija u našem susjedstvu prekinula koronaparty s 238 ljudi

>> BiH biskupi i dalje ustraju u podjeli države na četiri regije

>> Kardinal Puljić: Najgori su zločini počinjeni u ime vjere

Kardinal nam je rekao kako je bivši stanar u upravnoj zgradi Vrhbosanske nadbiskupije bio agent Službe državne bezbednosti, a sve prostorije u zgradi bile su ozvučene. Bez obzira na sve okolnosti koje ovaj slučaj čine nevjerojatnim, Općinski sud u Sarajevu je presudio u korist stanara. 'Sud je proglasio ovrhu i još traži da platimo odštetu. Nama to ne pada na pamet, a već smo dva puta platili da bi dobili svoje zgrade Bogoslovlja i Caritasa i više ne želimo to raditi', objašnjava kardinal Puljić.

Sarajevska nadbiskupija iz dijela bi svoje upravne zgrade i rezidencije kardinala Puljića trebala iseliti 17. studenog u 11 sati. Na ovu presudu Sud nije dopustio mogućnost žalbe, a kardinal Puljić nam je rekao i kako ne vidi smisla u prijavljivanju cijelog slučaja visokom predstavniku Europske unije u BiH Valentinu Inzku. 'On je znao za cijeli slučaj i nije ništa napravio. Da se radilo o nekoj drugoj religiji vjerojatno bi reagirao. Ovakve stvari se na kraju meni događaju, a zna se kako sam ja za očuvanje BiH napravio dosta', istaknuo je Puljić.