Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić ocijenio je u četvrtak kako bi povjerenstvo predstavnika Katoličke crkve i Srpske pravoslavne crkve koje treba razmotriti povijesnu ulogu kardinala Alojzija Stepinca moglo bitno doprinijeti razbijanju prerasuda i mitova ukoliko svoj rad bude temeljilo na otvorenom dijalogu, prenijela je Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH (KTA).


"Dijalog nema alternativu", izjavio je kardinal Vinko Puljić komentirajući rad ovog povjerenstva na konferenciji za novinstvo u Banjoj Luci održanoj nakon redovitog zasjedanja Biskupske konferencije BiH.

Vezani članci Kardinal Pietro Parolin, državni tajnik Svete Stolice, Kardinal Pietro Parolin o kanonizaciji Alojzija Stepinca: "Budite strpljivi i čekajte Božje vrijeme" Slika nije dostupna Reakcija iz Srbije: 'Hrvatska ostaje bez potpore civiliziranog svijeta'

Vrhbosanski je nadbiskup istaknuo kako je u razgovorima o ulozi Stepinca potrebno priznavanja, poštivanje i prihvaćanje drugog i drugačijeg.

Bude li mješovito povjerentvo koje je ovog tjedna započelo rad počivalo na tim vrijednostima učinit će se mnogo kako bi se razbile predrasude, srušile mitologije a poštivanje i međusobna suradnja gradili na činjenicama, navela je KTA.

Jedan od članova povjerenstva koje razmatra ulogu Stepinca je i mostarski biskup Ratko Perić.

Redovito zasjedanje BK BiH bilo je posvećeno razmatranju trenutačnog stanja Crkve u BiH i djelovanju Caritasa pri čemu je posebice istaknuta uloga i pomoć koju je ta crkvena karitativna udruga pružila postradalima od poplava 2014.

U zasjedanju su uz biskupe iz BiH sudjelovali i delegati biskupskih konferencija Hrvatske i Slovenije monsinjor Nikola Kekić, vladika križevački, i monsinjor Jurij Bizjak, biskup koparski. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju