Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poruka biskupu Periću

Kardinal Puljić: "Pozovite papu Franju u Mostar"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić ohrabrio je u utorak mostarsko-duvanjskog biskupa Ratka Perića da uputi poziv Svetome ocu Papi kako bi posjetio Mostar i pri tome je zanijekao da zbog pohoda Sarajevu 2015. nije došao u grad na Neretvi, objavila je Katolička tiskovna agencija (KTA).

"Budući da postoje spomenuti neutemeljeni prigovori, smatram vrijednim da Ti, brate u biskupstvu Ratko, razmisliš o pozivu papi Franju da posjeti Mostar kao sjedištu Mostarsko-duvanjske biskupije, a mi biskupi rado ćemo podržati taj poziv", rekao je kardinal Puljić na početku dvodnevnog zasjedanja Biskupske konferencije BiH u Mostaru.

Pročitajte i ovo Objavljena je snimka miniranja kamenoloma zbog kojeg je došlo do odrona miniranje kamenoloma VIDEO Pogledajte snimku zastrašujućeg odrona kod Mostara: Odnio je tri automobila Odron kod Mostara nema struje VIDEO Užas kod Mostara: Tri automobila propala u jezero nakon odrona

Odbacio je prigovore da je papa Franjo trebao doći u Mostar jer je papa Ivan Pavao II. već bio u pastirskom posjetu u Sarajevu i u Banjoj Luci. Kardinal Puljić je podsjetio da svaki dijecezanski biskup poziva Papu da posjeti sjedište njegove biskupije pa je i on kao vrhbosanski nadbiskup mogao pozvati papu Franju samo da posjeti Sarajevo kao sjedište Vrhbosanske nadbiskupije.

Kardinal Puljić pozvao je sve u BiH da da ponovno ožive papine poruke iz Sarajeva 2015. te da u duhu tih poruka "rade na ozdravljenju društva i izgradnji naše domovine".

U pozdravnom govoru Vrhbosanski nadbiskup je iznio statističke podatke Katoličke crkve prema kojima je na kraju 2016. u Bosni i Hercegovini smanjen broj katolika za 15.494 vjernika u odnosu na 2015.

Kako navodi KTA na zasjedanju u Mostaru biskupi su razmatrali i aktualnu društveno-političko stanje, pri čemu je kardinal Puljić upozorio na potrebu dijaloga o unutarnjem uređenju Bosne i Hercegovine vodeći posebno računa o najslabijim.

"Pripadnici naših biskupijskih zajednica s pravom očekuju od svih svećenika, redovnika i redovnica, a ponajprije od nas biskupa, a to su i smjernice papa Franje i njegovih prethodnika, da uvijek u svim važnim zajedničkim stvarima pokazujemo jedinstvo i zajedništvo, a ne da se u pitanjima, koja se tiču svih biskupija gleda samo iz kuta vlastite biskupije ili provincije", istaknuo je kardinal Puljić. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene