Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela je dopunu svoje ranije odluke o dodjeli zamjenskog stana obitelji Smajović pa je time uklonjena prijetnja sudskom deložacijom Crkve.


Obitelj koja je polagala pravo na dio stambenog prostora u rezidenciji vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića u Sarajevu će dobiti zamjenski stan, čime je ujedno otklonjena prijetnja mogućom sudskom deložacijom Crkve iz tog prostora, potvrdio je glavni tajnik Biskupske konferencije BiH Ivo Tomašević.

Vezani članci Slika nije dostupna BiH: Riješen višegodišnji stanarski spor kardinala Puljića Slika nije dostupna BiH biskupi solidarizirali se s kardinalom Puljićem

On je pojasnio kako je tijekom dana kardinal Vinko Puljić pismeno izvješten da je federalna vlada svoju raniju odluku dopunila novom u kojem je izrijekom navadeno kako će obitelj Smajović moći uknjižiti te potom prodati stan koji joj je dodijeljen kao zamjena za stambeni prostor u nabiskupskoj rezidenciji što su ga koristili prije rata.

U nabiskupskom ordinarijatu vrhbosanskom drže kako je ovime otpala mogućnost deložacije iz dijela rezidencije kardinala Puljića najavljena iz općinskog suda u Sarajevu za kraj svibnja jer su sada rješeni apsolutno svi zahtjevi koje je obitelj Smajović postavila.

Razočarani su ipak razmjerama koji je cijeli problem poprimio a posebice postupcima obitelji Smajović kojoj, kako cijene, i nije bilo potrebno rješiti stambeno pitanje nego jednostavno prodati stan i uzeti novce. 'To je znak moralnog stanja tih ljudi', kazao je Tomašević. Podsjetio je još jednom kako je Crkva bez ikakve svoje krivnje bila uvučena u dugogodišnji spor prouzročen nepravednim zakonima što su ih donosile ne samo vlasti u bivšem sustavu nego i one nakon rata.

>> Kardinal Puljić dobio odluku o deložaciji 26. svibnja

Stan u nadbiskupskoj rezidenciji kojega je bivši režim dodijelio Fadilu Smajoviću kako bi iz njega špijunirao svećenike nikada nije bio niti nacionaliziran no prema odredbama Daytonskog sporazuma i naknadno donesenih zakona nije mogao biti vraćen Crkvi kao zakonitom vlasniku što je i dovelo do spora koji se na kraju morao rješiti političkom intervencijom. 'Takvim se zakonima uvelike legalizira nepravda i to nije dobro ni za jedno društvo jer generira nezadovoljstvo kod ljudi a do onda, kad-tad, dovodi do novih sukoba', upozorio je Tomašević.