Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vatikanski kardinal George Pell, prefekt Tajništva za ekonomska pitanja Svete Stolice, optužen je u četvrtak u Australiji za višestruko seksualno zlostavljanje djece, a radi se o starim optužbama koje je nanovo kategorički demantirao.


Najviši predstavnik Katoličke Crkve u Australiji, 76-godišnji prelat George Pell ujedno je i treći čovjek Svete Stolice za koju obnaša dužnost ministra financija te stoga najviše pozicionirani uglednik Crkve prozvan u aferi pedofilije. U Rimu ga je u listopadu ispitivala australska policija.

Vezani članci Papa Franjo na konferenciji (Foto: AFP) Francuski kardinal upleten u skandal s pedofilijom u Crkvi sastao se s papom Franjom Papa Franjo na konferenciji (Foto: AFP) "Zbog skrivanja svećeničke pedofilije Katolička crkva je postala samoj sebi najgori neprijatelj"

"Policija države Victorije optužila je Georgea Pella za stare delikte seksualnog zlostavljanja", kazala je novinarima pomoćna povjerenica Shane Patton. "Brojni su podnositelji tužbe povezani s tim optužbama". Pell je sedamdesetih godina prošlog stoljeća bio svećenik u saveznoj državi Victoriji.

Australska policija nije objavila gdje su se dogodili sporni slučajevi ni dob navodnih žrtava. Australska Katolička Crkva objavila je da Pell kategorički odbacuje optužbe te da će otputovati u Australiju kako bi se obranio od optužbi i "očistio svoje ime".

Treba imati na umu da je Pell već bio pred australskom Kraljevskom komisijom koja istražuje slučajeve seksualnog zlostavljanja djece što su ih počinili svećenici te priznao kako nije regirao nakon što su mu neki od učenika ukazali na nedolično ponašanje svećenika prema dječacima.

"S naknadnim četrdesetogodišnjim iskustvom mogu samo reći da sam bez sumnje trebao učiniti više", rekao je Pell dok je razgovarao s članovima povjerenstva putem videoveze iz Rima iznoseći im što zna o pedofilskim aktivnostima svećenika u vrijeme kada je obavljao dužnost biskupa u Ballaratu i kasnije kad je bio nadbiskup u Melbourneu između sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Pell je 18. srpnja pozvan pred prvostupanjski sud u Melbourneu kako bi bio saslušan.

Kad su se prvi puta pojavile optužbe protiv Pella, papa Franjo je prošle godine rekao da će pričekati da australsko pravosuđe napravi prve korake kako bi donio svoje stajalište o Pellu te dodao da njegovu glavnom financijskom savjetniku ne bi trebali suditi mediji. (Hina)