Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Radovan Karadžić uhićen je nakon informacija koje je istražiteljima dao drugi poznati i traženi bjegunac, Ratko Mladić, tvrdi jedan izvor blizak njemačkim tajnim službama.


General Mladić, koji je bio zapovjednik i vođa bosanskih Srba za vrijeme masakra u Srebrenici, jedan je od dvojice osumnjičenih za ratni zločin za kojima se još uvijek traga.

Vezani članci Presuda / Ilustracija Sud razvedenom paru dodijelio zajedničko skrbništvom nad Pandom Ivo Sanader Potvrđena presuda Sanaderu i Hernadiju u slučaju MOL. "Ovdje je riječ o korupciji na najvišoj razini"

iako neki drugi izvori tvrde kako se i Mladićevo uhićenje može uskoro očekivati jer se pretpostavlja da politička mreža koja ga štiti i podupire i nije više tako snažna, a EU neprestano vrši pritisak na Srbiju zbog izručenja.

No prema izvoru bliskom njemačkim tajnim službama, Mladić je pregovarao s onima koji ga progone i dogovarao uvjete svoga uhićenje, te 'pružio informacije o Karadžićevom kretanju kako bi spasio sebe'.

Navodno je Mladić odlučan u pokušaju da izbjegne odlazak na suđenje u Haagu. Umjesto toga, želi suđenje u Srbiji, gdje ga još mnogi smatraju herojem. Suđenja za ratne zločine u Beogradu su počela 2002. godine, a održavaju se u posebnoj prostoriji, koja je zatvorena nepobrojnim staklom.

Prošle godine, u presudi koja je bila testiranje i trebala je pokazati kako se Srbija može nositi sa suđenjima za ratne zločine, četiri Srbina koji su sudjelovala u masakru u Srebrenici, osuđena su na 58 godina zatvora. Presudi je koristila snimka masakra, koja prikazuje pogubljenje šestorice bosanskih muslimana.

'Mladić je dao neke informacije o Karadžiću, najvjerojatnije nekoliko mjeseci prije, i to kako bi spasio sam sebe. To znači kako vjerojatno zna da suđenja neće biti', kaže izvor.

Smatra kako je vjerojatnost da će pogodba koju je pokušao postići uspjeti gotovo nikakva, jer je vjerojatnost da haški sud ne zatraži izručenje minimalna. 

Mladićevo uhićenje očekivalo se prije Karadžićeva, jer su mu tajne službe ušle u trag. I dok su Karadžića, navodno, štitili dijelovi srbijanske tajne službe, pretpostavlja se da Mladića štite dijelovi moćne srbijanske vojske.

I dok je srbijanska tajna služba oblikovana novim proeuropskima strujama i potiče suradnju s Haagom, s vojskom je malo drugačije, ona bi se mogla pokazati nepopustljivom. 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju