Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Odvjetnici optuženog ratnog zločinca Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao Kapetan Dragan, žalili su se u ponedjeljak protiv njegova izručenja iz Australije u Hrvatsku, istaknuvši da će se u žalbi usredotočiti na prekomjernu duljinu tog sudskog postupka.


Bivši australski ministar unutarnjih poslova Jason Clare odobrio je njegovo izručenje u studenome prošle godine nakon višegodišnjeg pravnog natezanja i Vasiljkovićevih pokušaja da ospori hrvatski zahtjev za izručenjem podnesen 2005.

Kapetan Dragan tražen je radi ispitivanja u vezi optužbi za ratne zločine počinjene kada je bio paravojni zapovjednik u tzv. Krajini 1991. i 1992.

Vezani članci Potres u Australiji VIDEO Treslo ih je 6 prema Richteru, ali on je ostao savršeno miran Svađa svjetskih velesila zbog podmornice - 1 Produbljuje se svađa svjetskih sila oko podmornica: Francuska ministrica obrane otkazala sastanak s britanskim kolegom

Kako prenosi australski list The Australian, na otvaranju žalbenog ročišta protiv vladine odluke o izručenju pred Saveznim sudom u ponedjeljak, njegov odvjetnik Julian Burnside rekao je da će se u žalbenom postupku usredotočiti na pravne odgode u tom predmetu, pitanja koja se odnose na Ženevsku konvenciju i pitanja proceduralne pravednosti.

>>Hrvatskoj odobren zahtjev za izručenje Kapetana Dragana!

"Prošlo je jako mnogo vremena", rekao je Burnside, pitajući se je li Clareova odluka donesena "u razumnom roku."

U izlaganju pred sutkinjom Jennifer Davies, istaknuo je da je Vasiljković u zatvoru već nekoliko godina te da je to relevantno za ocjenu je li odluka o izručenju donosena u razumnom roku.

Po optužnici koju je objavilo tužiteljstvo Šibensko-kninske županije, Vasiljković je mučio ratne zarobljenike, naredio da ih se ubija i zapovijedao napadom na Glinu u kojem je bilo civilnih žrtava.

>>Leko australskoj veleposlanici izrazio želju za bržim izručenjem Kapetana Dragana

Vasiljković, koji je rođen u Beogradu i ima australsko državljanstvo, niječe sve te optužbe, no Vrhovni sud Novog Južnog Walesa potvrdio je da je on doista počinio ratne zločine mučenja i silovanja te da je priznao pokolj.

Vasiljković se nalazi u zatvoru od 2006., osim razdoblja koje je proveo na slobodi 2009. i početkom 2010. nakon kojeg je temeljem odluke Vrhovnog suda ponovno uhićen. Smješten je u zatvoru Parklea u Novom Južnom Walesu i sudsko ročište u Melbourneu pratio je putem video veze. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook