Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Verbalni obračun

Kaos u Parlamentu BiH: Prštale teške optužbe i uvrede

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Zastupničkom domu Parlamenta BiH tijekom rasprave o radu Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća među zastupnicima su pale teške riječi.

Rasprava o izvještaju o radu Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV), koja je u ponedjeljak vođena na sjednici Zastupničkog doma parlamenta Bosne i Hercegovine, prerasla je u tako silovit verbalni obračun da se zastupnike u jednom trenutku moralo upozoravati kako je rat u toj zemlji odavno završen, a teške riječi išle su od tvrdnji o BiH kao 'retardiranoj zemlji' do izravnih optužbi za ratni zločin.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Rezolucija o genocidu Vučić: ''Molio sam ljude u Republici Srpskoj da još jednom razmisle o svim svojim odlukama i potezima'' Milorad Dodik Otkazana još jedna rasprava Dodik vrijeđao tužitelje i strance: "Vi niste nikakvi pravnici, već obične ništarije"

'Prije sedamnaest godina je rat, ljudi, završio. Što vam je?', zagalamio je u jednom trenutku na svoje kolege zastupnik Saša Magazinović (SDP BiH).

>> Milanović obećao potporu za projekte Hrvata u BiH

'Ostat će zbunjeni ljudi koji će iz svega što je rečeno zaključiti samo da susjeda trebaju gledati preko nišana', kazao je Magazinović poručivši svojim ratobornim kolegama kako kreiraju besmislenu situaciju.

Zastupnicima iz Republike Srpske izvještaj o radu VSTV-a poslužio je kao povod za još jedan verbalni obračun sa Sudom i Tužiteljstvom BiH, na čije ukidanje bez ikakve ograde već mjesecima poziva predsjednik RS Milorad Dodik.

Zastupnici iz RS-a pokušavaju smijeniti predsjednicu Suda BiH

Iz RS-a su započeli i kampanju čiji je cilj smijeniti predsjednicu Suda BiH Medžidu Kreso, koju iz tog entiteta optužuju da sprečava procesuiranje slučajeva ratnih zločina počinjenih nad Srbima.

Dušanka Majkić, zastupnica iz reda Dodikovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), u ponedjeljak je dodatno optužila VSTV da štiti državni sud i tužiteljstvo ustvrdivši pritom kako se ta tijela ponašaju kao da nikome ne moraju odgovarati.

Kao primjer navodne samovolje državnog tužiteljstva navela je slučaj Šemsudina Mehmedovića, također zastupnika u državnom parlamentu iz reda Stranke demokratske akcije (SDA), kojega je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) u srpnju uhitila pod sumnjom da je počinio ratne zločine, a Tužiteljstvo BiH ga je pustilo na slobodu bez podizanja optužnice jer je utvrdilo kako za to nema dostatnih dokaza.

Na to je odmah reagirao Mehmedović, koji je pozvao zastupnicu Majkić da ga prestane prozivati i 'preko njegovih leđa' ostvarivati svoje političke ciljeve.

Majkić je pak uzvratila Mehmedoviću tvrdnjom kako je on ratni zločinac koji je 'šutirao srpske glave'. 'Nema čovjeka u državi koji ima veći broj grijeha od ovoga koji se usudio javiti', kazala je Majkić.

'Retardirana zemlja'

Ulje na vatru potom je dodala njezina stranačka kolegica Milica Marković koja ja konstatirala kako je stanje u pravosuđu samo još jedan dokaz da je BiH 'retardirana zemlja'.

'Nama je svima jasno da je BiH retardirana zemlja u mnogim segmentima', kazala je Marković na što ju je zastupnik Šefik Džaferović (SDA) upozorio da na nedopustiv način govori o državi u čijem parlamentu sjedi i od koje dobiva plaću.

'Ovo je nevjerojatna stvar od jednog državnog zastupnika koji od te države prima plaću. Za svaku je osudu nazivati svoju državu retardiranom', kazao je Džaferović na što je Marković hladnokrvno uzvratila kako nju plaćaju građani RS, 'a ne neka BiH'.

'Radimo možda i najbolje u regiji'

Predsjedniku VSTV-a Miloradu Novkoviću takve se rasprave nisu nimalo dopale i to je i kazao zastupnicima. Ustvrdio je kako tijelo kojemu je na čelu i koje, među ostalim, ima zadaću imenovati suce i tužitelje, radi kvalitetno i 'možda najbolje u regiji'.

Kazao je ipak kako mu je jasno da je javnost podijeljena u ocjeni rada pravosuđa jer je točno da je sustav još uvijek nedovoljno učinkovit.

'Povjerenje građana (u pravosuđe) ovisi o tome kome se sudi, koji sud sudi i kako se izriču određene sankcije', konstatirao je Novković no odlučno je odbacio tvrdnje kako je cijeli sustav zbog toga loš. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene