Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Milanović obećao potporu za projekte Hrvata u BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada Republike Hrvatske pomagat će značajnije projekte u BiH te time pomoći opstojnosti Hrvata koji se iseljavaju iz BiH zbog loše gospodarske situacije, rekao je danas hrvatski premijer Zoran Milanović u Tomislavgradu tijekom dvodnevnog posjeta BiH.

"Mi ne možemo spriječiti iseljavanje. Mi ćemo pomoći onoliko koliko možemo pomoći financijski, u očuvanju, ne identiteta, jer identitet ovi ljudi imaju i u tome im ne treba nitko pomagati jer znaju tko su i koje su im vrijednosti. Mi možemo financirati neke objekte i programe s naglaskom da to bude konkretno i da se novac ne rasipa na tisuću sitnih stvari nego na vidljive stvari", rekao je hrvatski premijer u Tomislavgradu gdje se sastao s načelnikom Ivanom Vukadinom.

Dodao je da to sadašnja vlada na čini radi izbora ili prikupljanja političkih bodova. Po njegovim riječima domaćini su ga izvijestili o teškom gospodarskom stanju te o velikome broju nezaposlenih.

"Dojam je da je lošije nego što izgleda. Ovaj, kao i livanjski kraj izgleda dosta napredno. Očito je to kombinacija poslova ovdje i nekih ušteđevina. Ali ima jako puno nezaposlenih, barem tako kažu službene brojke", rekao je Milanović.

>>
Zoran Milanović u Livnu započeo službeni posjet BiH

Hrvatski premijer je obišao i glasoviti Franjevački muzej i Galeriju u Gorici kod Livna koji je izgrađen uz potporu hrvatske vlade, a sadrži bogato arheološko, etnografsko i sakralno blago kao i knjižnicu i galeriju slika, koja u najvećoj mjeri predstavlja slikarstvo Gabrijela Jurkića.

Prigodom posjeta Mljekari Livno, vlasnici su ga izvijestili da je od ulaska Hrvatske u Europsku uniju došlo do problema s izvozom sira, jer BiH vlasti nisu ispunile potrebne uvjete. Od hrvatskog premijera su zatražili da pomogne u rješavanju ovoga spora budući da egzistencija te kompanije, kao i 1000 kooperanata i brojnih radnika ovisi o tomu.

U Rami je tijekom popodneva hrvatskog premijera dočekao tamošnji načelnik Jozo Ivančević i gvardijan u samostanu na Šćitu fra Tomislav Brković te je obišao Dom za stare i nemoćne osobe "Rama" čiju gradnju sufinancira Republika Hrvatska. Uz znamenti franjevački samostan, crkva u Rami predstavlja vrlo vrijednu cjelinu, po čemu se uvrštava među najbolje umjetnički uređene sakralne prostore Bosne Srebrene.

Na kraju današnjeg rasporeda je Kupres gdje hrvatski premijer treba obići tamošnji Dom zdravlja koji je sufinancirala hrvatska vlada. Kasnije večeras u Kupresu predviđeno je održavanje neformalne večere s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom.

Hrvatski premijer posjet BiH nastavlja sutra u Bugojnu, Uskoplju, Kraljevoj Sutjeski i Bobovcu gdje će se susresti s predstavnicima hrvatske zajednice i tamošnjim vlastima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Racijom u BiH razbijen superkartel velika akcija Pao superkartel u susjedstvu: Među uhićenima ravnatelji policije i bolnice, poduzetnici, influencerica... Zoran MIlanović Priopćenje s Pantovčaka Milanović o izmjenama Izbornog zakona u BiH: "Dogovor predstavnika sva tri naroda je jedini ispravan put"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene