Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Epidemiološka katastrofa

Kaos u Bosanskoj Posavini: Samo u općini Domaljevac pluta 5000 trupala stoke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oko dvije tisuće trupala koje nema tko ukloniti pluta uz cestu između Bosamskog Šamca i Orašja

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Živko Budimir zatražio je dodatnu pomoć iz Hrvatske kako bi se što prije riješio problem uklanjanja ogromnog broja trupala životinja uginulih u poplavama na području Bosanske Posavine što trenutačno predstavlja najveću prijetnju zdravlju stanovništva na tom području, potvrđeno je petak Hini u hrvatskom veleposlanstvu u Sarajevu.

Pročitajte i ovo Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu" Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće

Budimir je nakon konzultacija s osiječno-baranjskim županom Vladimirom Šišljagićem predložio da se angažiraju sva raspoloživa motorna plovila kako bi se životinjska trupla uklonila iz vode i tako spriječila mogućnost izbijanja zaraza.

Njegov je zahtjev sada proslijeđen na razmatranje hrvatskim vlastima.

'Može se dogoditi epidemiološka katastrofa ukoliko dođe do raspadanja tijela uginulih životinja. To bi moglo izazvati velike probleme i kontaminirati objekte i zemljište', kazao je Budimir lokalnim medijima u BiH ističući kako u zemlji nema dovoljno specijaliziranih timova koji bi sami obavili taj posao.

Broj životinjskih lešava koji trenutačno plutaju poplavljenim područjima Bosanske Posavine procjenjuje se u tisućama.

Samo u općini Domaljevac pluta oko pet tisuća trupala krupne stoke i peradi od kojih je oko dvije tisuće uz cestu između Bosamskog Šamca i Orašja.

Vodostaj u bosanskoj Posavini opada, ali prodire u Kopanici

Veterinarski stručnjaci u BiH još u četvrtak su upozorili kako je preostalo vrlo malo vremena za uklanjanje leševa životinja uginulih u poplavama.

Prema procjeni Jamina Ferizovića, predsjednika Veterinarske komore FBiH, životinjska se trupla moraju zbrinuti najkasnije 72 sata od trenutka uginuća jer u protivnom prijeti izbijanje zaraza.

U FBiH imaju tek dvije mobilne spalionice manjeg kapaciteta u kojima je ta trupla moguće uništititi pa veterinarski stručnjaci sugeriraju iskapanje dubokih jama u kojima bi se leševi spaljivali.

Dio životinjskih leševa trebao bi biti neškodljivo spaljen u Hrvatskoj i Srbiji koje su već ponudile takvu vrstu pomoći.

Uz uklanjanje uginulih životinja u BiH veterinari upozoravaju i na nužno cijepljenje stoke koja je preživjela kako bi se spriječila zaraze antraksom. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene